2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trócsányi újraírná, a Jobbik és az MSZP egyetért

2016. április 2., szombat 21:06, frissítve: vasárnap 11:37

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a földprivatizáció tilalmáról és a kétmillió forintos állami bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéshez. A szocialisták Kész Zoltán független országgyűlési képviselővel fogtak össze. A kormány közben a népszavazási törvény módosítását kezdeményezi. A parlament előtt lévő javaslat szerint párhuzamosan több kérdés is beadható lenne ugyanabban a témakörben, de referendumot arról rendeznének, amelyikhez előbb gyűjti össze a kezdeményező a 200 ezer aláírást.

Kigyúrt férfiak egy csoportja várakozott a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületénél február 23-án. Ők akadályozták meg, hogy a szocialista Nyakó István elsőként nyújthassa be népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról.

Az érvényben lévő népszavazási törvényt, most újraírná az igazságügyi miniszter. Trócsányi László a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda javaslatai alapján módosítaná a törvényt. Eszerint úgy változna az előírás, hogy bármennyi azonos tárgyú népszavazási  kérdést be lehet majd nyújtani, referendum viszont arról lesz, amelyikhez előbb összegyűjtik a 200 ezer aláírást.

„Az, hogy most a beadási versenyen valami módosítás történik, az valójában, hogy is mondjam, nem jobb, mint egy romos házban mondjuk az újrafestés” – mondja a PM elnökségi tagja. Barabás Richárd szerint értelmetlen a népszavazási törvény részleges módosítása, az egészében szorul megújításra.

Az ügyben a Demokratikus Koalíciós is szkeptikus. „Addig, amíg nem látjuk a konkrét törvényjavaslatot, addig abból indulunk ki, hogy a Fidesznek és a kormánynak nem lehet hinni. Számos kérdésben járnak pávatáncot a fideszes politikusok, összevissza beszélnek és hazudoznak, nem tudjuk, hogy mi lesz a konkrét normaszöveg, akkor térjünk vissza rá” – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

Míg a szocialisták népszavazási kezdeményezése a kérdés benyújtásánál, a Jobbik referenduma a külföldiek földvásárlásáról a kérdés hitelesítésénél bukott el. A választási bizottság az úgynevezett párhuzamossági moratóriumra hivatkozva utasította el azt.  A radikális párt ezért, ennek a passzusnak az eltörlésével egyetért. „Az a módosításrész, amely például a párhuzamosságot szüntetné meg, és aszerint döntene, hogy ki gyűjti előbb össze a 200 ezer aláírást, ez számunkra elfogadható, ugyanakkor vannak benne olyan részek, amelyekhez módosítást fogunk benyújtani. Ezt hétfőn fogja a frakciónk részletesebben megtárgyalni, úgyhogy bővebben majd utána tudnék erről nyilatkozni, de elviekben az eddig megismert anyagot fogjuk tudni támogatni” – mondta Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő.

Az MSZP és a független országgyűlési képviselőként dolgozó Kész Zoltán közben már aláírásokat gyűjt, igaz, még a régi szabályok szerint, két korábban beadott és hitelesített népszavazási kérdéshez. Az egyik a kétmillió forintos állami bérplafonról, a másik pedig az állami földek eladásának tilalmáról szól. A várható törvénymódosítást azonban az MSZP elnökhelyettese sem utasítja el. „Nagyon rövid volt az időnk teljesen áttanulmányozni. Az biztos, hogy az a megoldás, hogy egy időben több kérdésről is folyhat az aláírásgyűjtés, ez pozitív, mert akkor az fogja majd eldönteni, hogy ki az, aki mögött valós támogatás van, és nem, aki trükközni tud” – nyilatkozta Gőgös Zoltán.

A kormány tervezete szerint a jövőben az aláírásgyűjtéshez a választási iroda biztosítaná az íveket, amelyekkel végül el kell számolni, akár felhasználták azokat, akár nem. A hiányzó példányokért darabonként ezer forint pénzbírság járna. Ezt a passzust elutasítják a szocialisták, Gőgös Zoltán szerint ugyanis a bírság egy-egy kezdeményezésnél nagyon nagy lehet, mert a kétszázezer aláírás összegyűjtéséhez harmincezer ívre biztosan szükség van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!