2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Továbbra is több okoskerítést építő alvállalkozó várja a kifizetést

Hír TV

2017. november 10., péntek 15:40, frissítve: péntek 16:23

Bár a kancelláriaminiszter azonnali segítséget ígért, a Szegedről Budapestre utazó, defektet kapott vállalkozót mégsem várták meg az egyeztetéssel.

Hiába a sajtóvisszhang, továbbra is tartoznak több alvállalkozónak is a déli határt védő okoskerítés építői közül.

Már február végén álltak az oszlopok a szerb–magyar határszakasz második védvonalának építésénél. Az elektromos jelzőrendszerhez szükséges elemek lefektetését alvállalkozókra bízták, akik közül néhányat sajtóhírek szerint csak részben fizettek ki, és volt, aki nem is kapott pénzt. A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója a tartozásokkal kapcsolatban a korábbi balliberális kormányokat okolta.

„Évek óta sok intézkedést tett a kormány éppen ezek a lánctartozások meg az alvállalkozói szerződések korábbi – 2010 előtti – súlyos következményének a felszámolására, amelyet nem mindenütt sikerült megtennünk, például Szegeden se” – jelentette ki Bakondi György.

Bár a vállalkozókat esetenként több tíz millió forintos kár is érhette, a kereszténydemokraták szerint a hír nem igaz, mivel azt a Jobbik-közeli Alfahír írta meg.

„Szinte bizonyos vagyok benne, hogy ha egy hírt leír vagy egy ilyen ügyet az Alfahír tár elénk, akkor annak az ügynek a valóságtartalma, az erősen megkérdőjelezhető” – nyilatkozta Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő.

Zsikó Imrét egy pásztói cég bízta meg a feladattal. A sándorfalvi vállalkozó bonyolult céghálóról beszél, melynek csúcsán az állami tulajdonú BV Holding szerepelt.

„A mi házunkra is vettünk fel kölcsönt hétmillió forint összegben, hogy a munkálatokat el tudjuk végezni. Ebből kellett letennünk a kauciót, meg a kezdeti költségek miatt volt szükség erre” – mondta el Zsikó Imre vállalkozó.

A megbízó cég azonban nem fizetett, emiatt pedig a sándorfalvi férfi megélhetése és a háza is veszélybe került. Utóbbit rokonai és ismerősei segítségével tudta megtartani. A kancelláriaminiszter azonnali segítséget ígért.

„Én elolvastam a két tárca beszámolóját ezzel kapcsolatban, amit miniszterelnök úr kért, és ebből világosan kiderül, hogy az elmúlt napokban, november 6-án például a Belügyminisztérium azonnal egyeztetést kezdeményezett a panasztevő megkereséseire, illetve hát a panasz kivizsgálása céljából, hogy hogyan tudják ezt rendezni. Lényeg a lényeg, hogy a kormány kész arra, hogy aki a munkát elvégezte, az természetesen kapja meg az ellenértékét az elvégzett munkára, tehát nem maradhat egyetlenegy olyan vállalkozó vagy alvállalkozó, aki a kerítésépítéshez tartozó járandóságát ne kapná meg” – reagálta Lázár János.

Az ígért egyeztetés meg is történt volna Zsikó Imrével, a BV Holding délelőtt 10 órára hívta a vállalkozót Budapestre. Zsikó Imre azonban kettős defektet kapott az autópályán. Hiába jelezte, hogy késni fog a megbeszélt időponthoz képest, amikor megérkezett, elküldték.

„Egyik barátom segített, hogy egyáltalán ideérjek, és azt mondták, hogy elkéstem, és ennyivel el van intézve” – mondta a vállalkozó.

– És arra nem mondtak valamit, hogy másik időpont…
– Nem, nem tudtam senkivel érdemben beszélni.

Közben a pénzügyi fennakadásokat elsőként nyilvánosságra hozó RomNet arról ír: hozzájutott pénzéhez az a devecseri vállalkozó, akinek 7 millió forintot nem fizettek ki a Csikéria és Bácsalmás közötti okoskerítés építéséért.

 

A témával Látótér című műsorunk is foglalkozik, melyet szombat este fél 11-től láthatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!