2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Tovább pereskedhetnek a vadászok Mészáros fiával

Hír TV

2018. június 11., hétfő 15:59, frissítve: hétfő 20:30

Másfél éve várnak a vadászok Bélmegyeren arra, hogy végre vadászhassanak a saját területükön, ahonnan Mészáros Lőrinc fia kiszorította őket. A gazdák pert indítottak ifjabb Mészáros Lőrinc ellen, mert szerintük jogszerűtlenül vették el tőlük a vadászati jogot két éve. Első fokon a gazdák javára döntött a bíróság, de a jogerős ítéletet ma sem hirdették ki, így még mindig nem vehetik birtokba a területet.

Néhány hónapja még csaknem félmillió forintot durrogtattak el a bélmegyeri erdőkben Mészáros Lőrincék. Azóta sem örülnek a bélmegyeri vadászok, ahogy az állam átszabta a korábban egybefüggő vadászterületüket. Azt mondják, fáj nekik, hogy idegenek vadásznak a földjeiken, ahonnan előfordult, hogy el is zavarták őket a haszonbérlő Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság tagjai. A társaság elnöke ifjabb Mészáros Lőrinc, a felcsúti milliárdos fia.

„Két hete kaptam, ifjabb Mészáros Lőrinc aláírt egy papírt nekem, hogy kihez kell majd fordulni vadkárral. Kértem, hogy mondják meg, hogy ki azok, akik tagok nálunk. Én például most a gyűlésen öt egész valahány tized százalékkal mint földtulajdonos szerepeltem, és nem tudom, hogy kik vadásznak, mert azt mondták, hogy titkosítva van. Ez milyen dolog, hogy egy közös vagyoni jogot így elvesznek tőlünk? Nekünk bélmegyerieknek nincs semmi lehetőségünk csak az, hogy a munka mellett néha kimegyünk vadászni. És most azt látjuk, hogy idegen emberek, nem ismerjük őket, övék lett minden, csak azért, mert az állam úgy szavazott, hogy őket akarta támogatni” – fejtette ki Lovas József, a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaság tagja.

Mészárosék ügyvédje a kereset elutasítását kérte. Azzal érvelt, hogy az elsőfokú eljárás hibás volt, ezért azt meg kell ismételni. Ezzel szemben a bélmegyeri vadászok szerint szabálytalan volt az földtulajdoni gyűlés, amely során kizárták őket a saját földjükről. Az ügyvédjük szerint a gyűlésről készült jegyzőkönyvet is meghamisították.

„A mandátumvizsgálat is bizalmi alapon történt. Ezt úgy kell elképzelni, ahogy a perből is kitűnik. Bizonyos érdekcsoportok összeszedtek valahány meghatalmazást és erőből megpróbálták a maradék földtulajdonosokat – hogy ezt a szép kifejezést használjam – lenyomni, és az erejük tudatában, vagy a vélt erejük tudatában még arra sem figyeltek, hogy a jogszabályoknak megfelelő eljárásban szülessenek meg ezek a határozatok” – mondta Bodnár Ágnes.

A bélmegyeri vadászok ügyvédje az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte. Ha ez megtörténik, a földtulajdonos vadászok legalább 50 millió forintot követelnek Mészároséktól az elmúlt másfél évben okozott vadkár miatt. Ítélet két hét múlva várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!