2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Toroczkai szerint nem gond a kerítésbe vezetett áram, csak nem érti, miért ködösít a BM

2017. május 14., vasárnap 18:22, frissítve: vasárnap 18:23

Osztja a belügyminisztérium véleményét Ásotthalom jobbikos polgármestere. Torockai László szerint sem jelent veszélyt a lakosságra a határ menti kerítésbe vezetett áram.

„Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy nekünk a kerítés nagyon kell, mert nagyon rossz volt. Mindig azt néztük, hogy ki hol. Így nem lehet élni” - bár lassan másfél éve vége a tömeges bevándorlásnak, a kormány folyamatosan fejleszti a határzárat. A közelmúltban elkészült a második vonal, a napokban pedig táblákat helyeztek ki, amelyek elektromos kerítésre figyelmeztetnek. A helyieknek nem szóltak előre.

A Belügyminisztérium közölte, hogy a kerítés nincs áram alatt, a hivatalos tájékoztatás szerint egy helymeghatározásra alkalmas biztonságtechnikai jelzőberendezést építenek ki, amely elektromos impulzusokkal működik, de az emberi életre veszélytelen. Ásotthalom polgármestere azt mondja, hogy amit jelzőberendezésnek mond a kormány, az valójában villanypásztor.

„A határt védő kerítés belső oldalán van ez a - saját szememmel láttam - ez a fajta villanypásztor, de hát nyilvánvalóan ez csak azt tudja megrázni, aki törvénytelen módon megpróbál átmászni vagy áthatolni ezen a kerítésen, tehát ez nem jelent veszélyt a civil lakosságra” – véli Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László.

Ha valaki mégis megsérül a kerítésbe vezetett elektromosságtól, a szerelőket állíthatják bíróság elé foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért - nyilatkozta egy ügyvéd. De felvetődhet az állam felelőssége is.

„Nagy valószínűséggel idegenek járnak arra, akiknek a tájékoztatása nem biztos, hogy teljes körű. Abban a nem várt esetben, ha az illető úgy szenved balesetet, hogy a hiányosságai ennek a szerelésnek felmutathatóak lehetnek, akkor polgárjogi felelősséget is érvényesíthet. Azt kell megnézni, szintén szakértői szempontból, hogy a tájékoztatás teljes körű volt-e. Tegyen feljelentést az illető és lépjen fel a hatalommal szemben akár egy kártérítési követeléssel” – mondta el Magyar György.

Villanypásztorral többen védik a portájukat Magyarországon, ez legális megoldás. A kesznyéteni gazdaként elhíresült Szoboszlai Barna azonban 230 volttal védte kertjét. Hiába figyelmeztetett a veszélyre, az egyik tolvaj halálos áramütést szenvedett. A gazdát bűnösnek találta ugyan a bíróság, de megrovással megúszta az esetet, nem került börtönbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!