2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Tömegesen fogják kérni a kéményseprést?

2016. május 31., kedd 21:00

Júliusi hatállyal 1830 településen veszi át a lakossági kéményseprő szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – ugyanakkor csak a lakossági szolgáltatást látják el, így a korábbi szolgáltatók összes alkalmazottját nem veszik át. Szakértők attól tartanak, hogy azzal, ha a szolgáltatás ingyenessé válik, tömegesen fogják kérni a kéményseprést.

Július elsejétől a lakossági kéményseprési szolgáltatást átvevő katasztrófavédelem nem tart igényt Kleinhaus György munkájára. A kéményseprő szerint nem lehet gyorstalpalón megtanulni ezt a szakmát, évek rutinja kell egy adott területen. A cégnél, ahol korábban dolgozott, már beadta a felmondását, de jelentkezett a munkára a katasztrófavédelemnél is: hiába.„A katasztrófavédelemhez beadtuk a jelentkezést, elvégeztük az orvosin a vizsgálatokat, a tüdőszűrést, laborokat, az erkölcsi bizonyítványt is megszereztük, ezt mind beadtuk a katasztrófavédőkhöz, azóta sem e-mailben sem telefonon semmiféle tájékoztatást nem kaptunk. Szakmunkás kollégákból egy párat behívtak, elbeszélgettek velük, és szombaton értesítettek kettőt, hogy fölvettek két szakmunkást és egy mestert” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kleinhaus György.

1830 településen veszi át a szolgáltatást júliustól a katasztrófavédelem. A szóvivő azonban azt mondja, csak lakossági kéményseprést végeznek majd, így nem tudják az eddigi magáncégek összes alkalmazottját átvenni.

„Hat hónapos időszak állt rendelkezésre arra, hogy minden feltételt megteremtsünk annak érdekében, hogy szakszerű és megbízható szolgáltatást tudjunk nyújtani majd a lakosságnak. Az álláshirdetéseket, amiket meghirdettünk, azokat nagyon nagy örömmel fogadták a szakemberek, több mint 700-an jelentkeztek rá összesen. Július elsejétől több mint 400 embernek tudunk majd munkát biztosítani a kéményseprő-ipari szakterületen” – mondta el Hajdú Márton.

Vagyis kéményseprők a katasztrófavédelem szerint ugyanannyian lesznek, mint korábban. Munkájuk viszont valószínűleg több lesz, szakemberek szerint ugyanis az ingyenesség miatt várhatóan több lesz a bejelentett kémények száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!