2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tölgyessy: Érdektelenné vált a korrupció

,

2017. május 31., szerda 23:02, frissítve: csütörtök 09:37

Új rendszerváltással felérő változásokat hozott 2010 Magyarországnak Tölgyessy Péter szerint. A politológus és korábbi parlamenti képviselő szerda este egy budapesti könyvbemutatón beszélt arról, hogy a jelenlegi kormánytól elvitathatatlanok bizonyos gazdasági eredmények, ugyanakkor a szakpolitikai vitákat átvette a pusztán hatalomtechnikai kommunikáció, és ez fenntartja az ország mély megosztottságát. A Hegymenet című kötet Magyarország társadalmi és politikai kihívásaira igyekszik tudományos igényességű, ám nem az akadémiai viták világába zárt válaszokat adni. A szerzők között van mások mellett Mellár Tamás közgazdász, Szelényi Iván akadémikus, továbbá történészek, szociológusok és külpolitikai szakértők is.

Huszonnyolc szerző jegyzi azt a kötetet, amely 2017 Magyarországának társadalmi és politikai kihívásait elemzi.

A könyvbemutatón a szerzők mellett történészek, közgazdászok, szociológusok beszéltek arról, hogy az általuk kutatott területen ma miképp teljesít az ország, illetve hogy milyen folyamatok vezettek el hazánk és a régió tartós leszakadásához Nyugat-Európával szemben.

„Hogyha az intézmények szét vannak verve, minden bolsevik módon működik, állandóan forradalom van, egyre fiatalabb a káder, és egyre hülyébb, egyre beképzeltebb, akkor az probléma. Mert nemcsak hogy a forradalom felfalja a saját gyermekeit, hanem egyszerűen nem tudja nekem elintézni az ügyeket” – mondta Stefano Bottoni történész.

A Hegymenet című kötet Magyarország társadalmi és politikai kihívásaira igyekszik tudományos igényességű, ám nem az akadémiai viták világába zárt válaszokat adni.

Tölgyessy Péter, az MTA Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársa arról beszélt, hogy a szakpolitikai vitákat átvette a pusztán hatalomtechnikai kommunikáció, és ez fenntartja az ország mély megosztottságát.

„Elsődleges lett a hatalompolitikai szempont, a fönntartása a hatalomnak, és ahhoz képest az, hogy mi van az iskolában, mi van a jogrendszerrel, mi van az egészségügyben, sokadlagos kérdéssé vált. Ki kell hogy mondjam: nemcsak a politikusok, hanem a lelkes értelmiségi támogatóik számára is a korrupció érdektelenné vált. Az a kérdés, hogy »nekünk lop vagy pedig az ellenfélnek«” – mondta Tölgyessy.

Csaba László közgazdász, Orbán Viktor korábbi tanácsadója szerint ez a hatalomtechnikai játszma már a gazdaságpolitikát is megfertőzte.

„Sámánista politikát kell folytatni: ugye a sámán lát valami dolgot, kikiált valamit, és a körülötte levők megpróbálják megfejteni, hogy mire gondolhatott. Hát ebből egyvalami biztos nem áll össze, hogy valamifajta koherencia legyen. Kivéve: hogyha ez nem működik, akkor megint a sámánhoz kell fordulni” – fogalmazott Csaba László.

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere arról beszélt, hogy a közvetlen régióbeli országokhoz képest Magyarország számára a 2000-es évek kezdete óta kedvezőtlenek a gazdasági adatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!