2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Többet fizethetnek a nyugdíjasok és a rászorulók

2016. április 24., vasárnap 19:58, frissítve: hétfő 07:29

Országszerte megszűnhetnek a nyugdíjasok és rászorulók szemétszállítási díjkedvezményei. Az állami közműcég tarifái ugyanis egységesek, a számla nagysága csak a kuka méretétől függ.

„Mélységesen felháborító. És még egyszer mondom, köszönöm szépen, Orbán Viktor, hogy ezt csináltad, meg a társaság.” Panaszkodó szegedi nyugdíjasok a helyi szemétszállító cég irodája előtt. Áprilistól állami kézbe került a hulladékkezelés. A begyűjtést továbbra is a közszolgáltató végzi, a számlát azonban már az államnak kell fizetni.

A kormány azt ígérte, a lakosság nem érzi meg a változást, de nem így lett. Szegeden már megszűnt az önkormányzati nyugdíjkedvezmény, az idősek a dupláját fizetik az eddigi szemétdíjnak. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a helyhatóságra hárítja a felelősséget a kedvezmények megszűnéséért. „Hát azt az önkormányzattól kell megkérdezni, hiszen az önkormányzatnak széles lehetősége van abban, hogy milyen típusú támogatásokat adjon. Őneki kell eldönteni, hogy mit tud adni az embereknek. Azt nagyon sajnáljuk, hogyha Szegeden az ilyen típusú kedvezményeket pont megszüntették” – mondta Tuzson Bence.

De nemcsak a csongrádi megyeszékhelyen, más településeken is nagyobb számlára számíthatnak a nyugdíjasok és a rászorulók. „Van, ahol úgy van megállapítva, hogy a nyugdíjasok, mondjuk 75 év felett nem fizetnek, ezt beépítették a helyi hulladékgazdálkodás költségeibe, ha eddig ezt fedezte, ez most nyilván a továbbiakban nem fog működni. Vagy az van, hogy az önkormányzat saját büdzséből biztosítja a kedvezményeket, vagy ezt megszünteti” – fogalmazott Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Saját forrásból, év közben azonban az önkormányzatoknak szinte lehetetlen kigazdálkodni a pluszköltségeket. „Tekintettel arra, hogy év közben vagyunk, és a költségvetést február-márciusban fogadja el a testület, így plusz források nincsenek, akkor vagy átcsoportosítani kell, vagy nincs forrás erre” – tette hozzá Gémesi György.

Gondot okozhat a hulladékkezelésben a 60 napos utófinanszírozás is – az állami cég ugyanis csak utólag fizetne a helyi szolgáltatóknak. Így viszont a társaságoknál a munkabérek kifizetése is veszélybe kerülhet. A magyar önkormányzatok szövetsége ezért azt kérte a kormánytól, hogy a szolgáltatók negyedévente előre kaphassák meg a működésükhöz szükséges pénzt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!