2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Több mint tízmilliárdból épülhet az MNB alapítványainak egyeteme

2017. március 9., csütörtök 17:04, frissítve: csütörtök 18:50

Csaknem tizenkétmilliárd forintból kezdik építeni Kecskeméten a jegybanki alapítványok egyetemét. A közbeszerzést az új Puskás-stadion egyik kivitelezője nyerte. A 11,9 milliárd forint a beruházás első szakaszának a költsége, a kecskeméti campus végleges ára magasabb lesz.

A Pallas Athéné Egyetem az azonos nevű, a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó alapítványok beruházása. Az új campus építésére az alapítványok projektcéget hoztak létre Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (Kedo) néven, ez a cég írt ki tavaly nyilvános pályázatot a campus megépítésére.

A teljes árat még nem látni

„A beruházás célja a kecskeméti campusberuházás teljes kiviteli tervezése, továbbá hogy az oktatási épületben elindulhasson a gazdálkodási karnak helyet adó oktatás. A beruházás önállóan is működőképes oktatási épületet eredményez” – olvasható a kiírásban. Az elfogadott terv szerint Kecskemét „Nyugati-kapu” fejlesztési övezetében 5,5 hektáros területen több mint 30 ezer négyzetméteren öt épület, oktatási, igazgatási-adminisztrációs, könyvtár, kollégium és kulturális központ épül.

A pályázat eredményét március 8-án hirdették ki. A hirdetményből kiderül, hogy az MNB-alapítványok projektcége eredetileg 10,3 milliárd forintra becsülte a beruházás értékét, annál végül 1,6 milliárd forinttal drágább ajánlattal nyerte meg a pályázatot a ZÁÉV Zrt.

Kérdésünkre a Kedo Zrt. szóvivője elmondta, a most lezárt pályázaton a beruházás első ütemére tettek ajánlatot a jelentkezők. A teljes költség tehát magasabb lesz, az összköltséget korábban 15 milliárd forintra becsülték. „A kiírt eljárásban az oktatási épület kivitelezésére, valamint a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházások megvalósítására adhattak ajánlatot. A kivitelezésre kiírt, uniós eljárásrend szerint lebonyolított, nyílt közbeszerzési eljárás része volt továbbá a teljes campuskomplexum kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére vonatkozó tervezői megbízás is. A tervdokumentáció elkészítését követően lehet a teljes komplexum költségét megadni” – közölte a Kedo.

A Puskás-stadion kivitelezője építi

Az egyetemet építő ZÁÉV Zrt. az utóbbi években igen sok állami tendert elnyert, rendszerint a Mészáros Lőrinccel kapcsolatba hozható Magyar Építővel együtt. A ZÁÉV építi többek között az MTK új stadionját, a kaposvári színházat és sportcsarnokot. Az új Puskás Ferenc Stadiont a ZÁÉV és a Magyar Építő Zrt. közösen építi. A pályázat eredményének kihirdetése előtt derült ki, hogy a költségeket hirtelen 100 milliárddal megemelték.

A kecskeméti campus építésére pályázatot kiíró projektcég, a Kedo vezérigazgatója Szemerey Szabolcs, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, egyben  a kecskeméti polgármester férje.

Tavaly nyáron a közbeszerzési hatóság négymillió forintra bírságolta a KEDO-t éppen a kecskeméti egyetem építése miatt. A projektcég ugyanis közbeszerzés nélkül bízta meg az építkezés levezénylésével a Friday Creative Kft.-t.

A versenyeztetés mellőzése egyébként akkoriban a KEDO-tulajdonosainál, vagyis a jegybanki alapítványoknál is általános gyakorlat volt. A közelmúltban hirdették ki a beruházáshoz kapcsolódó bontási munkálatokra kiírt közbeszerzés eredményét is. Az Átlátszó.hu vette észre, hogy a 42 millió forintért zajló munkálatokat egy, az MSZP-hez, pontosabban Puch Lászlóhoz, a párt volt pénztárnokához köthető cég, a Vabasze Kft. végzi.

A Vabasze Kft. – szlovák közvetítéssel – egy müncheni magyar vállalkozó, Szenetes Attila tulajdona, ő Puch László jobbkezének, Szenetes Pálnénak a fia – írja az Átlátszó. Szenetes Attila neve egyébként a Panama-papírokban is szerepel, egy ott bejegyzett offshore cégben vállalt tisztséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!