2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Több mint 2 millió visszaküldött konzultációról beszél a kormány

Hír TV

2017. november 29., szerda 15:15, frissítve: szerda 21:42

Tovább emeli a tétet a kormány, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint már 2 millió 238 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs ívet. Ez a szám már csaknem 100 ezerrel haladja meg a 2014-es országgyűlési választásokon a Fideszre szavazók számát. A postán ugyanakkor senki sem ellenőrizheti az íveket, Dömötör Csaba és Tuzson Bence a Hír TV kérdésére azt hangoztatta, ezt a cég szabályzata nem engedi. A postára egyébként Hadházy Ákost sem engedték be, az LMP társelnöke csak a másik 3 feldolgozást végző állami intézménybe látogathatott el a múlt héten.

„Minden fázisnak megfelelő nyilvántartása, jegyzőkönyvezése van, egészen a végfázisig, ami a legeslegutolsó fázis, ami azt jelenti majd, hogy az eljárás végén, a konzultáció lezártát követően a kérdőíveket meg kell semmisíteni jogszabályi okoknál fogva” – fogalmazott Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az LMP társelnöke szerint azonban a Kormány hiába beszél hivatalos jegyzőkönyvekről, ha nem hozza nyilvánosságra, és nem is mutatja meg azokat. Hadházy Ákos emlékeztetett rá: a postára őt be sem engedték és bár szombaton azt ígérte a kormányzati tájékoztató központ, hogy hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket, ám ehelyett csak az egyik, a konzultációs ívek feldolgozását végző állami szerv listáját jelentették meg.

„Egy postai nyilvántartást már nagyon nehéz lenne meghamisítani, ugyanis azt kell tudni, hogy aki a postai nyilvántartást esetleg meghamisítaná, az már a számlázásba is, az állam felé számlázásba is beleavatkozna, és nyilvánvalóan az már egy csalás volna” – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Hiába firtattuk a nemzeti konzultációs összesítést a magyar posta egyik vezérigazgató-helyettesénél. Megtagadták a választ, majd a felvételek közléséhez sem járultak hozzá.

– Nemzeti Konzultációs íveket tárol-e a Posta, és ha igen, mennyit?
– Nem tudok válaszolni.

Az állami kézbesítő vállalat egyelőre az Együttnek is adós a válasszal. A párt közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megtudja, mennyi közpénzt költött az állam a konzultációs ívek kézbesítésére. A válaszból kiderülhet a visszaküldések száma is.

„Szeretnénk látni az elszámolást akkor, ahol pénzbe került ez, tehát tegyék ki, hogy a Postának mennyi pénzt fizettek a levelek, a bejövő levelek után postadíjként. Az egy tényadat lenne” – mondta Juhász Péter, a párt elnöke.

A kormány álláspontja az, hogy az ellenzék támadja a nemzeti konzultációt, Hadházy Ákos pedig hazudik amikor a hivatalosan közöltnél kevesebb visszaküldött ívről beszél. A kormány ezért be is pereli az LMP társelnökét, jogászokkal dolgoznak azon, hogy ez hogyan valósítható meg.

„Ez egy olyan eljárás lesz, ha lesz, amikor nincs szükség a mentelmi jog felfüggesztésére. Ugyanis ez polgári peres eljárás lesz, ha én jól sejtem, de még egyszer mondom, nem tudom, hogy a kormány milyen döntést fog hozni” – jelentette ki Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint a kormány végül nem fog belemenni egy olyan perbe, amiben hiteles összesítést kell adnia a visszaküldött konzultációs ívek számáról.

Nem mentek ki tüntetni Brüsszelben

A nemzeti konzultációnál kevésbé népes volt az európai parlament előtti tüntetés Brüsszelben az unió menekültpolitikája és Soros György ellen.

Mintegy kéttucatnyian jelentek meg a tiltakozáson. A tüntetésen az egykori Jobbik-delegált, ma már sokkal inkább a Fidesz menekültpolitikája mellett kiálló Morvai krisztina azt hangoztatta, Soros-terv létezik, akkor is, ha a magyar rendőrség szerint ez nem jelent veszélyt az országra.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!