2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Több ezren voltak az Etyeki Pikniken

2016. április 10., vasárnap 18:26

Több ezren voltak a hétvégén az Etyeki Pikniken, melyet idén már másodszorra tartottak. A látogatók nemcsak borokat, hanem helyi sajtot, szörpöt és sonkát is kóstolhattak.

A legkisebbek sem unatkoztak, amíg a felnőttek kóstoltak az idei második Etyeki Pikniken. Etyeken először 2003-ban rendeztek fesztivált, 2013 óta pedig évente négy hétvégén tartanak pikniket a Fejér megyei településen.

„Itt egyszerre tudnak pezsgőkészítésben tanulmányokat folytatni az emberek, sajtot tudnak készíteni, köpülni tudnak, sonkát enni, szörpöt inni, bort, mindent. Várjuk a látogatókat még délután is, este is, de úgy néz ki, hogy ismét egy sikeres pikniken vagyunk túl, az emberek lassan megszokják, hogy a főváros mellett van egy ilyen kis gasztrosétány, ahova bármikor, bármilyen hétvégén, bármilyen évszakban érdemes kijönni” – mondta Rókusfalvy Pál, az Etyeki Piknik szervezője.

A helyi termelők ugyanis minden hétvégén kiteszik az évszaknak megfelelő portékáikat, és sok pince is kinyit. Az évi négy Etyeki Pikniken azonban mindenki felvonul, a gasztronómia mellett pedig kulturális programokkal is készülnek.

A Debreczeni család pincészeténél Ráday Mihály szavalt borverseket. „Sehogy sem tudom kifejezni magamat, azt hiszitek, hogy talán a bor miatt? Ne higgyétek édes atyám fiai, nekem a bor nem szokott megártani.”

A helyi borászok szerint egyre többen keresik az etyeki borokat. „Úgy gondolom, hogy Etyeknek nagyon komoly feltörekvő, felnövekvő tendenciája van. Az a fajta friss, gyümölcsös vagy éppen hordóban érlelt fehérbor, illetve az etyeki könnyebb vörös kifejezetten kívánatos. A mindennapi gasztronómiába, ahol most már nem a nagyon nehéz, zsíros ételeket keresik az emberek, hanem kicsit rafináltabbat, vagy olyat, amelyik mellett többféle bort lehet kóstolni, ebben úgy gondolom, hogy az etyeki bornak nagyon komoly lehetőségei vannak” – mondta Debreczeni Kálmán borász.

A kétnapos rendezvényre több mint tízezren látogattak ki a hétvégén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!