2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Több ezren futottak, de a politikáé volt a főszerep

2017. május 7., vasárnap 16:37

A szakadó esőben is több mint 2700-an futottak le egy 13 kilométeres távot a magyar uniós csatlakozás 13. évfordulóján. A futás útvonala több – az Európai Unó által – támogatott projekt helyszínét is érintette. A szocialisták szerint sokatmondó, hogy egyedül az Orbán-kormány nem ünnepli az Európa-napot. Az MSZP nemzeti ünneppé nyilvánítanák május 9-ét.

Még a változékony idő sem vette el a kedvét azoknak, akik futással emlékeztek Magyarország uniós csatlakozására egy 13 kilométeres távval. A futók egy része nemcsak sportolni jött, hanem azért, hogy felhívja a figyelmet az uniós tagság előnyeire.

„Az, hogy külföldön tanulhatnak a diákjaink, úgy kapnak diákhitelt az unióban, mint az ott élő állampolgárok, és ugyanígy Magyarországra is jöhetnek EU-s állampolgárok, szerintem ez fantasztikus dolog” – véli Petneházi Ildikó.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az első között futott, a mezőnyben több politikus és sportoló is feltűnt. „Mozogni jó, a cél viszont nemes, tehát nemes célokért harcoltunk, mozogtunk, küzdöttünk tehát én úgy érzem, hogy ez egy nagyon jó megemlékezése volt az EU-hoz csatlakozásunk 13. évfordulójához” – nyilatkozta Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó.

Az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője a közös eredményekről beszélt. „Ezért a futás is különböző olyan pontok mellett megy el, amelyek európai fejlesztések, európai támogatással megújult épületek. Ilyenkor ünnepeljük meg azt, hogy mennyiben járul hozzá az európai uniós tagság a magyar gazdaság fejlődéséhez, mindennapi életünkhöz” – mondta Zupkó Gábor.

A szocialisták európai parlamenti képviselője Gyurcsányt idézte, azaz nem megállítani, hanem utolérni kell Brüsszelt. „Mutassuk meg, hogy a nagy, közös európai zászló alatt fel tudjuk együtt itthon emelni a magyar nemzeti lobogót, mert végre erre lenne szüksége az országnak. Ehhez viszont ezt a kormányt, ezt az Európa-ellenes, Brüsszelt leginkább megállítani és nem utolérni akaró kormányt el kell takarítani, mert ez így tovább nem fog menni, ez történelmi zsákutca” – fogalmazott Ujhelyi István.

Szanyi Tibor szerint meg lesz a böjtje annak, hogy a kormány nem hatékonyan használja az uniós forrásokat. „Inkább a munkahelyteremtés lenne egy nagyon fontos dolog. A gazdaságfejlesztés lehetne egy nagyon fontos dolog. Infrastruktúra lehetne egy nagyon fontos dolog. A Fidesz-kormány ezekkel nem foglalkozik. Ő ezekkel a presztízs… meg térkövezés, meg az ilyen hülyeségekkel törődik” – nyilatkozta a szocialista EP-képviselő.

A futás után késő estig előadásokkal, játékokkal és koncertekkel folytatódik az Európa-nap a fővárosi Szabadság téren.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!