2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kormány államérdekről, az ellenzék alkotmánysértésről beszél

2015. május 30., szombat 14:10, frissítve: szombat 17:41

Tíz évre titkosíthatják a költségvetés tervezése során keletkező adatokat – ez derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényből. A kormánypártok a spekulánsoktól védenék ezzel az országot, az ellenzék szerint viszont az elképzelés újabb támadás az átláthatóság ellen és sérti az alaptörvényt.

Sérti az állam pénzügyi érdekeit, ha a költségvetés minden részlete nyilvános. Ezzel indokolta parlamenti expozéjában a nemzetgazdasági tárca államtitkára, hogy az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos adatokat két évre, a háttérszámításokat tíz évre lehet majd titkosítani, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést megalapozó törvényt. „Mindez aránytalan érdeksérelemmel és illetéktelen befolyásolás lehetőségével járna az állam pénzügyi érdekeire, kárt szenvedhet az elmúlt években visszaszerzett gazdasági szuverenitásunk, a magyarok jövedelme és befektetései pedig újra ki lennének szolgáltatva a spekulációs érdekeknek” – mondta Glattfelder Béla államtitkár.

A szocialisták vezérszónoka az átláthatóságot kérte számon a kormányon. „Ez a törvényjavaslat megakadályozza a közérdekű adatkérést, amelyek korábban egyébként nem voltak tilosak” – fogalmazott az MSZP-s Burány Sándor. A Jobbik szerint a titkosítás alkotmányellenes. „Szeretném felhívni a tisztelt ház figyelmét arra az apróságra, amit úgy szoktak hívni, hogy alaptörvény, amit önök találtak ki, önök fogalmaztak meg, önök fogadtak el, és amiben a közpénzügyi fejezetben az van leírva, hogy költségvetés tervezése, az csak átlátható módon és ésszerű részletezettséggel történhet meg. Ezen paragrafusokkal is totálisan szembemegy az, hogy önök a költségvetési tervezést már a tervezési fázisban titkosítani akarják, és hosszan, előremutatóan ezt a titkosítást fönn is akarják tartani” – közölte Hegedűs Lórántné.

Az LMP vezérszónoka szerint az adatok titkosításával a kormány csak el akarja kenni a felelősségét. „Valójában a kormányzati lépések mögött nincsenek hiteles és komoly számítások, nincsenek alapos háttértanulmányok, folyamatosan a felülről jövő politikai eljárásokat próbálják jogszabályokba gyömöszölni. Ezt akarják eltitkolni, elleplezni, nem az államtitkokat” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A jövő évi büdzsét és az azt megalapozó törvényt is még a nyári szünet előtt át akarja nyomni a kormány.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!