2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Titkolja a kormány, hova költöztetik át a fóti menekült gyerekeket

2017. november 2., csütörtök 20:34, frissítve: csütörtök 21:16

Többszöri kérdésünkre sem árulták el a kormányszervek, hová helyezik át a fóti gyermekotthonban élő kísérő nélküli kiskorú menekülteket. A kormány attól tarthat, hogy megismétlődhetnek az őcsényi események, csakhogy ezúttal a menekültellenes indulat az ő hátukon csattanna.

Nagyjából fél év múlva tervezi a fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont végleges bezárását a kormány. A gyermekváros alapvetően speciális nevelési igényű (mozgáskorlátozott vagy pszichés betegségben szenvedő) gyerekek nevelésével foglalkozik – itt kapnak szállást, és itt működnek a speciális iskolák is. Emellett itt helyezik el a kísérő nélküli, menedékkérőként érkező vagy menekültjogot nem kérő, kiskorú migránsokat is (jelenleg legfeljebb 200 kis- és fiatalkorút fogad az intézmény).

A kormány januárban hozott határozatot arról, hogy bezárják a gyermekközpontot, azért, hogy az annak otthont adó Károlyi-kastélyt régi állapotába állíthassák vissza. Hogy pontosan milyen célra használnák a kastélyt, azt egyelőre nem közölték, csak azt cáfolta a kormány, hogy a kastély Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülne. A hivatalos álláspont szerint a gyerekeket kisebb lakásotthonokba és befogadó családokhoz helyezik át. Januári hírek szerint az ellátásuk három helyen folytatódik: Hatvanban, Zalaegerszegen és Kalocsán.

Ha nem Aszód, akkor hova?

Ez azonban csak a különleges nevelési igényű magyar gyerekekre vonatkozik, a fiatalkorú menekülteket nem tudni, hova helyezik át. A közelmúltban a gyermekotthont, az azt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is megkerestük azzal a kérdéssel, hogy melyik településeken helyezik el a fóti gyermekotthonban jelenleg tartózkodó kísérő nélküli menekülteket és menedékkérőket. Választ azonban egyik intézménytől sem kaptunk, annak ellenére, hogy a jelek szerint a többi gyereknek már találtak helyet, így valószínűleg a menedékkérők áthelyezésére is van már terv.

Ha létezik ilyen, az ezek szerint hétpecsétes titok. Az Emminek és az BÁH-nak küldött megkeresésre egyszerűen nem kaptunk választ, a gyermekközponttól pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak a fenntartó, vagyis az Emmi engedélyével nyilatkozhatnak, ezért őket kell megkeresni (ami megtörtént, eredménytelenül). Úgy tudjuk, egyelőre maguk a gyermekközpont dolgozói sem kaptak tájékoztatást a fenntartótól, hova helyezik át a menekült gyerekeket.

Ami biztosnak tűnik, az az, hogy nem az aszódi nevelőintézet területén alakítanak ki szállást. Korábban erről szóló sajtóhírek kezdtek terjedni. Ezek szerint a község polgármestere azt mondta, később tájékoztatták csak erről, és a helyiek szívesen fogadják őket. Sztán István később tagadta, hogy ilyet nyilatkozott volna, és a kormány később cáfolta, hogy ez lenne a terv.

Visszaütne a Fideszre a migránsellenes kampány

Az egyébként nem feltétlenül igaz, hogy az aszódiak szívesen látták volna a menekült kiskorúakat: a bejelentés után a Facebookon csoport alakult az állítólagos döntés elleni tiltakozás szervezésére. Mint ismeretes, Őcsényben hasonlóan reagáltak a helyiek (illetve nemcsak őcsényiek, hanem jórészt a közeli Szekszárd önkormányzati képviselői által feltüzelt emberek is), miután a Migration Aid néhány napra ott szeretett volna üdülést szervezni menekült családoknak. Mindezek után valószínű, hogy legalább ilyen erős reakciót váltana ki a fóti gyermekotthonban élő menekültek beköltöztetése, csakhogy ezúttal nem egy civil szervezet, hanem épp a migránsellenességgel kampányoló kormány kerülne ugyanabba a helyzetbe, mint Őcsényben a Migration Aid.

Érdekesség, hogy a menekült gyerekek Aszódra költöztetéséről néhány nappal az előtt röppentek fel a sajtóhírek, hogy a Fidesz a községben is megszervezte a „Soros-tervről” szóló előadás-sorozat egy állomását. Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója épp itt jelentette be, hogy nem Aszódra jönnek a menekült gyerekek – a bejelentést azzal a mondattal zárta, hogy „védjük meg Aszódot” – csakhogy a kormány ebben az esetben a saját tervétől „védte meg” a községet azzal, hogy mégsem oda költöztetik a migráns gyerekeket.

Hogy Aszód helyett hova, azt viszont nem árulta el sem Kubatov, sem az Emmi. Ha a választásokig a kormánypárt olyan helyzetbe kerülne, hogy esetleg a fiatalkorú menekültek betelepítését kelljen megvédenie a lakosság előtt, az aláaknázná azt a migránsellenes hisztériára épülő, most éppen Soros-tervet emlegető kampányt, ami az őcsényi lázadást is kiváltotta és amellyel éppen választást terveznek nyerni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!