2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tiltakoznak az érpataki modell ellen, a Jobbik szerint nem cigányprogramról van szó

2016. április 17., vasárnap 15:18, frissítve: vasárnap 16:09

Civilek ügyelnek a rendre a főleg romák által lakott Tiszavasváriban. Az úgynevezett érpataki modellt a település jobbikos polgármestere vezette be arra hivatkozva, hogy a településen az utóbbi időben elszaporodtak a bűncselekmények.

„Mintavárossá fogjuk tenni Tiszavasvárit.” Ezt ígérte párttársainak és az önkormányzati választási győzelmet ünneplőknek a Jobbik elnöke hat éve. Mivel a közbiztonság később sem javult jelentősen a főleg romák által lakott településen, a jobbikos polgármester bevezette a zéró toleranciát hirdető érpataki modellt. Most a magát jogvédő szervezetnek nevező Becsület Légiója Egyesület felügyeli a rendet a településen. „Itt van egy áramlopás. Most is itt járőröztek a rendőrök, nyilván, ők nem veszik észre. Tehát hogyha mi észreveszünk egy jogsértést, akkor nyilván annyit csinálunk, hogy ezt a jogsértést dokumentáljuk, fényképpel, videó formájában, utána pedig a hatóságok, jelen esetben most a rendőrségnek a tudomására hozzuk” – mondta Orosz Mihály Zoltán, a Becsület Légiója Egyesület elnöke.

A település romái félnek az érpatakiaktól.

– Megtámadnak, megölnek minket!
– Kik?
– Ezek az izék…! Ki azok? Azok a vérpatakiak… még ki sem tudom mondani a nevüket. Van köztük egy nagyon-nagyon magas ember, na, az indíts a cigányokra, az!

A tiszavasvári polgármester szerint a helyieknek nincs mitől félniük, az érpatakiak ugyanis csak a közrendet ellenőrzik. Fülöp Erik sikeresnek nevezte a modellt. „A másik megdöbbentő, de annál örömtelibb tapasztalatunk az volt, hogy egyik pillanatról a másikra szinte sikerült teljesen felszámolni az illegális áramvételezést” – mondta Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere.

Nem mindenki ellenzi azonban az érpatakiak jelenlétét. „Én örülök neki, hogy maguk itt vannak. Sok sikert kívánok maguknak, hogy tudjanak rendet tenni” – mondta egy helyi lakos.

Az egyik cigány érdekképviselet elnöke szerint az érpatakiaknak semmi joguk nincs beavatkozniuk a közrend fenntartásába. „Mindenképpen hibásnak tartom az önkormányzatot és a rendőrséget, akik nem tudtak ilyen eredményeket elérni. Azt, hogy történik néhány áramlopás, azt a szolgáltató és a rendőrség feladata lenne felderíteni, felkutatni és eljárást indítani, nem pedig civileké” – Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke.

A Társaság a Szabadságjogokért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. „Mi azt gondoljuk, hogy egy közhatalmat gyakorló szervezet, az nem működhet együtt egy nyilvánvalóan és felvállaltan rasszista, idegenellenes és antiszemita szervezettel” – vélekedett Jovánovics Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért roma programjának vezetője.

A Jobbik alelnöke tagadja, hogy rasszisták indíttatásból teszik ezt. „300 áramlopás volt felszámolva a program első másfél hónapjában, tehát jelentős előrelépés történt ezen a területen. Most tovább haladunk a gyermekvédelmi jelzőrendszer tökéletesítésével, hiszen azt láthatjuk, hogy sok alultáplált gyermek van ezekben a családokban” – mondta Volner János.

Volner János szerint minden jobbikos vezetésű településen bevezetik a programot.

A teljes műsort ma 17.30-kor tekinthetik meg a Hír Televízióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!