2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tiborczéktól rendeltek méregdrága és felesleges szoftvereket

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 11:27, frissítve: csütörtök 18:50

Fölösleges kormányzati szoftver-beszerzések segíthették Orbán Viktor vejének meggazdagodását. Ezzel a gyanúval vizsgálódik egy ideje az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI a Microsoft-ügyben Magyarországon. A vállalat viszont-eladóitól a magyar állami intézmények, cégek irracionális árakon vásárolhatták a licenszeket. Az egyik viszont-eladóval kapcsolatban álló cégbe 2015-ben vásárolta be magát Tiborcz István, a vállalkozás árbevétele még abban az évben megduplázódott.

Tiborcz István Orbán Viktor legidősebb lányának férje. Nem különösebben rajong az újságírókért. Akkor sem volt szívélyes, amikor 2016 őszén a Hír TV az ingatlanüzleteiről kérdezte.

Néhány hete a HVG.hu csípte el, ám a miniszterelnök veje úgy megijedt a kamerától, hogy kis híján a portál munkatársára csapta a mikrobusz ajtaját. Tiborcz István bátyja, Péter, eddig keveset szerepelt a nyilvánosságban. 

A Tiborcz-fivérek együtt vettek be 2015 márciusában egy budapesti vállalkozást. István lett a tulajdonos, míg Péter az ügyvezető. A HCS Experts Kft. elsősorban elektronikus berendezések nagykereskedelmével és informatikai tanácsadással foglalkozik. Utóbbi Tiborcz Péter profiljába vág, aki előzőleg az adóhatóság informatikai főosztályát vezette. Sajtóértesülések szerint a NAV is érintett a Microsoftra és az egykori magyarországi viszonteladóira vetülő korrupciógyanús ügyben. Az amerikai szoftveróriásnál belső vizsgálat tárta fel, hogy a viszonteladók jó drágán adták tovább a számítógépes programokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sápot kik tették zsebre. Ám az tény, hogy a Tiborcz-fivérek megjelenésével a HCS Exports Kft. bevétele csaknem megduplázódott. Tiborcz István a következő évben több, mint 450 millió forint osztalékot vett ki a vállalkozásból.

– A kormány nem a Microsofttal, hanem annak viszonteladóival volt kapcsolatban – ezt azután mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a 24.hu tavaly decemberben megírta: a Microsoft a korrupciógyanús ügyletek miatt szerződést bontott a legnagyobb magyar viszonteladókkal, a magyar leánycég két magas beosztású vezetőjét pedig menesztették. Mindketten kormányközelbe ejtőernyőztek: egyikük miniszteri biztos lett, volt kollégája pedig a Nemzeti Befektetési ügynökséghez került. Lázár János a Microsoft döntését akkor úgy kommentálta: az üzleti ügyekhez nincs köze a kormánynak.

– A kormány nem a Microsofttal, hanem annak viszonteladóival volt kapcsolatban. A Microsoft választja ki ezeket a viszonteladókat, és mi nyílt közbeszerzési eljárás keretében csak tőlük szerezhetünk be., ha ezek a viszonteladók változnak, a cég döntése alapján, ahhoz a kormánynak semmi köze nincs, a kormány attól fog beszerezni - ha kell magától a Microsofttól közvetlenül – vagy pedig a viszonteladóktól akik a szoftverek és licencek szállítását biztosítani tudják – mondta tavaly decemberben Lázár János.

A Népszava úgy tudja, a korrupciógyanús gyakorlat miatt az Amerikai Igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI jelenleg is vizsgálódik - a drasztikus büntetés elkerülése érdekében pedig a Microsoft mindenben együttműködik az amerikai kormányzattal.

A Jobbik szerint a jelenlegi kormány megpróbál minden a korrupciós ügyét eltussolni.

– Fontos azt látni, hogy minden az Orbán-kormány idején minden egyes büntető eljárás, amit nyugaton megindítottak egy korrupciós ügyben, Magyarországon elhalt. Április 8-án – én azt gondolom – a magyar állampolgároknak lehetőségük lesz arra szavazni, hogy a szervezett bűnözést felszámoljuk Magyarországon, hogy ezt az orbáni diktatúrát megszüntessük. És természetes az, hogy ezt egy elszámoltatás fogja követni. Egy olyan elszámoltatás, amikor a Fidesznek, minden politikusának, minden hozzátartozójának és mindenkinek, aki részesedett ezekből a piszkos pénzekből, el kell számolnia – fogalmazott Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

A Népszava úgy tudja, a Microsoft több mint 10 magyar állami intézmény és állami cég szoftverbeszerzéseit vizsgálja. A miniszterelnökség tagadta, hogy tudomása lenne erről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!