2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tiborczék kedvéért a megtérülés előtt cserélték le a közvilágítást

Hír TV

2018. február 18., vasárnap 10:28, frissítve: vasárnap 12:33

A megtérülés előtt hat évvel cserélték le a közvilágítást Hódmezővásárhelyen Tiborcz István akkori cégének LED-lámpáira – tudta meg a Célpont. Az akkor még Lázár János vezette megyei jogú város volt a legelső, amelynek közvilágítási tenderét megnyerte a miniszterelnök vejének érdekeltségében álló cég. A városban egyébként jövő vasárnap választanak új polgármestert, a posztért hárman indulnak, a helyi kormányzatban már most is kétharmados kormánypárti többség van.

„Nem valószínű, hogy összhang lesz egy más beállítottságú polgármester és a fideszes többség között. Lehet ígérni bármit, de ez nem szokott működni. Arra biztatom mindannyiukat, hogy Hegedűs Zoltán kezébe adják a város vezetésének a lehetőségét. Ha elrontják, akkor ’19-ben ki tudják javítani a hibát.”

Így beszélt Lázár János kancelláriaminiszter egy keddi lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen. A fideszes jelölt ellenfele, Márki-Zay Péter sem vár mást abban az esetben, ha győzni tud – a település önkormányzatában ugyanis kétharmados kormánypárti többség van.

– Egy szál polgármester a megfélemlítésekkel szemben fel tud lépni?
– Először is fel tud lépni, igen. De nem gondolom, hogy egy szál magamban sikerrel meg tudnék akadályozni minden gonoszságot és minden gazemberséget az országban. Azt látom viszont, hogy ha egy ember feláll, akkor sokan állnak fel mellette – fogalmazott Márki-Zay Péter.

A Célpont stábja az Elios-botrány kirobbanása után utazott Hódmezővásárhelyre. A megyei jogú város a kiindulópontja a miniszterelnök vejéhez köthető közvilágítási beruházássorozatnak, amely a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) szerint bűncselekmény gyanúját veti fel. A visszaélések miatt 13 milliárd forintnyi uniós támogatást is visszafizettethetnek Magyarországgal.

Az MSZP helyi elnöke arról beszélt a Célpontnak, hogy még az előző közvilágítás-korszerűsítés sem térült meg, amikor Tiborcz István kedvéért ugyanerre költött az akkor még Lázár János vezette város. „Még Rapcsák András polgármestersége idején jódgőzös lámpákra cserélték a korábbi lámpákat, amelyeknek sárga fényük volt. Az akkori polgármester tizenhat évet mondott megtérülési időnek. Tíz év telt el körülbelül, amikor az Elios-ügy jött” – mondta Kis Andrea.

Vagyis jó hat évvel a megtérülése előtt leszerelték a Rapcsák András idején kiépített rendszert. Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint a közelmúltban kirobbanó botrányok rádöbbentették a Fideszt, hogy egyszer vége lesz a kormányzásának.

„Most először félnek. Eddig azt gondolták, hogy a lopás meg a migránsok beengedése titokban, miközben gyűlöletkampányt hirdetünk, örökké fog tartani, és most rádöbbentek, hogy nem így lesz” – tette hozzá Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhelyen jövő vasárnap tartanak időközi polgármester-választást az előző településvezető, Almási István halála miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!