2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Terrortámadás: hazaengedték a magyar sérültet

2017. augusztus 18., péntek 17:55, frissítve: péntek 18:26

Nincs magyar áldozata a barcelonai terrortámadásnak, de egy kint élő magyar nő könnyebben megsérült. Őt rövid kórházi ellátás után hazaengedték. A külügyi tárca adatai szerint mintegy 3 ezer magyar állampolgár tartózkodik Katalóniában. A támadást itthon a parlamenti pártok mindegyike elítélte, a közjogi méltóságok pedig gyásztáviratban fejezték ki együttérzésüket.

Bár a barcelonai támadás után a külföldi sajtóban még péntek reggel is lehetett magyar áldozatról olvasni, a külügy ezt cáfolta. Magyar sérültje viszont volt a támadásnak.

„A helyi kollégáink kapcsolatba léptek vele személyesen, kórházba szállították ezt a hölgyet, és tudomásom szerint kartörést szenvedett. Konzuli segítséget nem kért a személyes kapcsolatfelvétel után sem, és néhány órás ápolást követően el tudta hagyni a kórházat” – tájékoztatott Magyar Levente parlamenti államtitkár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai szerint mintegy 3 ezer magyar él tartósan vagy átmenetileg Katalóniában, és évente ezrek töltik itt a nyaralásukat is. A tartomány székhelye, Barcelona ugyanis az egyik legkedveltebb turisztikai célpont.

„A magyar utazók körében Barcelona rendkívül népszerű úti célnak számít, tekintettel arra, hogy nagyon sok mindent kínál az odautazó turistának: egyrészről ott van egy nagyszerű tengerpart, a spanyol konyha szerintem sokuk kedvence, azon túlmenően pedig művészeti és történelmi emlékekkel is rendelkezik a város” – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A terrortámadás helyszíne, a La Rambla nevű korzó Barcelona egyik kiemelt nevezetessége. A hosszú sétány rendszerint tömve van turistákkal és járókelőkkel. Egy ilyen gázolásos merénylet esetén pedig szinte lehetetlen elmenekülni a széles sugárútról. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy az utóbbi időben rendszerint ilyen helyeken történnek merényletek.

„Ezeket a merényleteket kivédeni majdnem lehetetlen. Nem mondtam azt, hogy tökéletesen, de nagyon nehéz erre fölkészülni. Pláne egy olyan helyen, ami egy igen sűrűn látogatott turisztikai hely szíve, központja” – mutatott rá Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, egyetemi tanár.

„A bevándorlással együtt a terror Európába költözött. A terror, a terrorizmus, a terrortámadások az európai emberek életének mindennapi részévé váltak” – így reagált a kormánypártok nevében Hollik István. A támadást az összes parlamenti párt elítélte. Orbán Viktor táviratban fejezte ki részvétét a spanyol miniszterelnöknek, és Kövér László házelnök is támogatásáról biztosította a spanyol törvényhozás mindkét kamarájának vezetőjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!