2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tarlós: Ne egy nightclubból mondják meg, mi legyen a közlekedéssel!

,

2016. április 15., péntek 13:59, frissítve: péntek 18:04

Baromságnak nevezte a főpolgármester, hogy azért vizsgálják felül a kerékpáros fejlesztéseket, mert autóval közlekedve idegesítik őt a biciklisek. Tarlós István szerint szó szerint kilopták azt a munkaanyagot a városházáról, amelyben arról van szó, hogy visszavonnának a kerékpárosoknak kedvező több döntést. A főpolgármester állítja: nem fognak bicikliutakat megszüntetni, de úgy vélte, arra nincs szükség, hogy olyan helyeken, ahol van bicikliút, a buszsávot is használhassák a kerékpárosok.

A hét elején szivárogtattak ki a 444.hu-nak egy városvezetői értekezleten készült dokumentumot, amely szerint a főpolgármester több korábbi, a kerékpárosoknak kedvező intézkedést is visszavonna.

Megszüntetnék például az olyan párhuzamosságokat, mint a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol a kerékpárosok a buszsávot is használhatják, noha van kerékpárút is.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezetője szerint a szigorítások egyértelmű visszalépést jelentenének. „A biztonságos kerékpáros infrastruktúra érdeke az autósnak is, aki egy külön sávban közlekedő biciklisre jobban oda tud figyelni, jobban érti a forgalmi helyzetet, mint ha összevissza cikázás és szabálytalanságra ösztökélő infrastruktúra van, illetve a bicikliseknek is nyilván ez az érdekük. Azt gondolom, hogy az utóbbi évek intézkedései ilyenek, és éppen ezért ezeket inkább továbbvinni lenne érdemes” – mondta Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója.

Vitézy egyébként a fővárosi Tütü bárban nyilatkozott a Hír TV-nek, ahol a holland kezdeményezésre indult Európai bringafesztivál népszerűsítésében vett részt.

A helyszín megmozgatta a főpolgármester fantáziáját: „A Magyar Liberális Párt székházában működő, diszkógömbös Tütü nightclubban együtt kiértékelték a magyar főváros közlekedésének fejlesztési irányait.”

Tarlós István keményen kiosztotta a BKK volt vezetőjét, akit az év elején neveztek ki a felújítás alatt álló Közlekedési Múzeum főigazgatójának.

„Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből vezető közgazdász fogja meghatározni minden felelősség nélkül egy liberális klubból és nightclubból Budapest közlekedését” – fogalmazott a városvezető pénteki sajtótájékoztatóján.

Tarlós István hozzátette: a 444-en megjelent dokumentum egy munkaanyag, nem végleges döntés, egyben visszautasította, hogy visszafordítanák a kerékpáros fejlesztéseket. 2015-ig 37 ilyen beruházás valósult meg a fővárosban, amelyet 2019-ig további 29 követ majd – állította.

„Én csak annyit kérek, és nem hiszem, hogy ez egy elmebeteg kérés volna, hogy egy csaknem kétmilliós város közlekedési rendszeréről ha beszélünk, akkor ne legyen már triviális elvárás vagy evidens elvárás, hogy ennek az egyetlen és kizárólagos igazodási pontja a kerékpáros közlekedés” – fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester hozzáfűzte: meglévő kerékpárutakat csak abban az esetben szüntetnek meg, ha az egyirányú utcába szemből beengedett biciklisek nem férnek el biztonságosan az autók mellett.

„A hülye ötleteket a keletkezés pillanatában kell kidobni. Ilyen hülye ötlet volt a biciklisek vegzálása, ilyen hülye ötlet a HÉV államosítása, és ahogyan a szuperkórházban a kormány közel két év után, de tudott korrigálni. Merthogy hülye ötlet volt a szuperkórház, és jobb ötlet az, hogy a meglévő kórházakat kell megerősíteni, felújítani. De erről majd később. Ami Tarlós István biciklisfóbiáját illeti: nem azt kell ostorozni, aki egy rossz döntésről szóló dokumentumot a nagy nyilvánosság elé tár, hanem azt kellene ostorozni, aki erről döntéseket hoz” – mondta Horváth Csaba fővárosi képviselő.

A szocialista politikus egyébként úgy tudja, a vihart kavaró dokumentumot a főpolgármester stábjából szivárogtatta ki valaki.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!