2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Támogatást alig kapnak, csak az adományokban bízhatnak az állatmenhelyek

Hír TV

2017. december 1., péntek 12:24, frissítve: péntek 13:08

Szinte csak a felajánlott adományokra támaszkodhatnak a hazai állatmenhelyek, amiből legtöbbször csak azok fenntartása finanszírozható. Csekély összegű, évi 15 millió forintos támogatást ad a befogadóhelyek felújítására a Mezőgazdasági Minisztérium. A menhelyek viszont folyamatosan megtelnek. Ha a gazdik szeretnék leadni házi kedvencüket, várniuk kell, mivel hosszú a várólista.

A szegedi Tappancs tanyán 150 kutyára, és 50 macskára az anyagi lehetőségek miatt mindössze öt gondozó jut. Az állatmenhely bővítése viszont nem megoldható. A telephelyen nemrég kezdődött el egy kisebb felújítás, amit még állami támogatással is csak nehezen lehet kigazdálkodni.

„Ötmillió forintot nyertünk a menhely szépítésére, felújítására. Ez viszont azt jelenti, hogy a beruházásnak a másik felét, több mint ötmillió forintot alapítványunknak kell majd hozzátenni, ami most egy óriási feladat nekünk. Jelenleg is ezen dolgozunk, elindultak a munkálatok” – mondta Szerencsés Tilla, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja.

A támogatást a Mezőgazdasági Minisztérium pályázatán nyerték. Országszerte idén 15 millió forint jutott az állatbefogadók korszerűsítésére.

„A 10 ezer állat iszonyatos teher. Nemhogy fejlesztésre, de még javítgatásokra sincs pénz. Ezt csak pályázatok útján tudjuk időnként megszerezni” – mondta Orbán Zsófia, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnöke.

Két-három menhely kap olyan támogatást, amiből a karbantartást, tehát itt nincs arról szó, hogy fejlesszenek, vagy új kennelt építsenek, hanem csak a vízelvezetést vagy villanyjavítgatások, ezek telnek ki belőle.

A rendelkezésre álló férőhelyek pedig már a másfélszeres kihasználtságot is elérték. Az állatvédő szövetség elnöke szerint mintegy 300 millió forintra lenne szükség, hogy mind az 50 hazai állatmenhelyet felújítsák. Ezzel szemben a sintértelepek működtetésére évente összesen 3 milliárdot használnak fel önkormányzati forrásokból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!