2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Tagadja bűnösségét Gyárfás Tamás

Hír TV

2018. április 18., szerda 17:45, frissítve: szerda 18:35

A magyar úszószövetség korábbi elnökét a választások után néhány nappal gyanúsították meg a 1998-as Fenyő-gyilkosság megrendelésével. Az ügyészség péntek délutánig kezdeményezheti a médiavállalkozó előzetes letartóztatását.

Egyetlen fotó készült Gyárfás Tamásról, amikor az őt szállító kocsi elhagyja a Gyorskocsi utcai fogda épületét. Az ismert médiavállalkozó korábban a Magyar Úszószövetség elnöke volt, 2012-ben kitüntetést vehetett át Áder János köztársasági elnöktől is. Orbán Viktor még tavalyi lemondása után is védelmébe vette, amikor úgy fogalmazott:a jövőben is a sportág első számú sportdiplomatájának tekinti.

– Milyen megbízást kapott ön, ami erre irányul?
– Hát hogy likvidáljuk.
– Kitől kapta ön ezt a megbízást?
– Megneveztem a tanúvallomásban.
– Én arra kérem, hogy nevezze meg!
– Gyárfás Tamás – mondta T. Péter tanú.

Még 2014-ben hallgatták meg T. Péter a Fenyő gyilkosság vádlottjának, Jozef Rohacnak indítványára.

A korábban több erőszakos bűncselekménnyel is vádolt T. Péter végül védelmébe vette Gyárfás Tamást.

– Kizárólagos megbízás volt?
– A Gyárfás Tamás az egy óvatos ember nagyon. Ezek szerint mégsem volt elég óvatos, merthogy engem ezzel megbízott. De ő biztos, hogy senkinek nem mondta ezt el, ez 100 százalék.
– Tehát csak ön.
– És én a rendőröknek azt mondtam mindvégig, mert 15 évig ugye hajtottak engem, hogy a Gyárfásra tegyek terhelő vallomást. Azt mondtam a rendőröknek, hogy én egyet tudok mondani, hogy a Gyárfás biztos nem volt. Miért nem? Mondom azért, mert ha ő lett volna, akkor nyilván nem adja oda a második részt, ha egyszer megbízott volna vele mást is, akkor mér' adja oda nekem a másik részt – vallotta a tanú.

A bíró a szintén tanúként beidézett Gyárfás Tamás meghallgatását ezek után nem tartotta szükségesnek, ami Jozef Rohácsnak nem nagyon tetszett. A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a több más súlyos bűncselekménnyel is megvádolt szlovák férfi lőtte le.

Perczel Tamás Tamás pszichológus, Fenyő János egykori bizalmasa, nem sokkal halála előtt 2004-ben mondta el saját verzióját a Fenyő gyilkosságról.

– A Fenyő János vívott néhány magánháborút, amit elkezdett, és nem tudta abbahagyni, vagy nem akarta abbahagyni.
– Kik voltak ezek az emberek?
– Az egyik a Gyárfás Tamás – mondta Perczel Tamás.

Kovács Lajos egykori rendőr ezredes a Magyar Időknek beszélt arról, hogy már az ezredforduló táján leszűkítették a lehetséges felbujtók körét, és köztük volt Gyárfás is. A volt főrendőr fel is kereste az ügyészség egyik vezetőjét, aki bizonyítottnak is látta a felbujtó személyét, de azt mondta, a gyilkos nélkül az ügy nem állna meg a bíróság előtt. Az elkövetéssel megvádolt majd elítélt szlovák Rohác azonban, Kovács 2006-os nyugdíjba vonulásáig nem került kézre. A lap szerint egyébként Kovács irodája falán ott volt Gyárfás fotója, ezzel üzent a médiavállalkozónak.

A riasztás múlt heti adásából kiderült: kommandósok forgatták fel, a Fenyő gyilkosság miatt elítélt, Jozef Rohac testvérének szlovákiai otthonát. Állítólag azt a rejtélyes hangfelvételt keresték, amivel a gyanú szerint megzsarolták Gyárfás Tamást.

Gyárfás Tamás ügyvédje a zsarolás tényét elismerte, azonban részleteket nem közölt. Bánáti János elmondta: a gyanúsítás ellen panaszt tettek, ugyanakkor ügyfele együttműködő volt, részletes vallomást tett.

– Nagy része – ahogy a kiadott közleményünk tartalmazza – erre utalok arra vonatkozott, hogy milyen viszonyban volt Fenyő Jánossal, nem volt vitás, hogy ez korábban feszültségekkel volt terhes, üzleti vitákkal, később azonban megbékéltek egymással, ez a dolog rendeződött, ennek az összes részletét tárta föl, és feltárta kérdés nélkül is az említett P.T-vel való viszonyát – mondta el Bánáti János ügyvéd.

Az ügyészségnek péntek délután 2 óráig van lehetősége indítványozni Gyárfás Tamás előzetes letartoztatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!