2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Szülők, figyelem! Itt a nagy popsitörlőkendő-teszt

2016. június 11., szombat 13:50, frissítve: szombat 14:05

Praktikus, puha és illatos – de lehet, hogy allergén vagy mérgező. Esetleg mindkettő. Panaszkönyv című műsorunk a babapopsitörlőknek járt utána. Egyes termékekbe olyan vegyület kerül, amelyet más országokban már betiltottak, mert veszélyes a gyerekekre.

A legtöbb anyuka ma már odafigyel arra, hogy gyermeke, kisbabája minél kevesebb káros anyaggal érintkezzen. Szubjektív tesztünkből kiderült, hogy a popsitörlő ugyan puha és illatos, de lehet irritáló és mérgező.

Panaszkönyv című műsorunk hat terméket vizsgált: a Libero, a Pampers, a Johnson’s Baby, a Neogranormon törlőkendőjét, valamint a Tesco és a DM saját márkás termékét. „A hatból négyben is találtam propilén-glikolt. Például ebben a Johnson’s Babyben is. Ez jellemzően egy szintetikusan előállított földgázból, kőolajszármazékokból készült vegyület. Az ipar nagyon gyakran használja. Általában lehet róla tudni, hogy a gőzének belélegzése irritáló hatású lehet” – magyarázta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Neogranormonban ez nincs, de idegrendszer- és génkárosító vegyület van. A Tesco Value, azaz gazdaságos terméke pedig kőolajszármazék mellett methylparabént is tartalmaz, amely a hormonrendszert rongálja. „Láthatóan mindenhol az olcsóságra mentek. Mindegyik anyagot lehetne helyettesíteni növényi alapúval” – hangsúlyozta Simon Gergely.

A termékek általános összetevője az aloe vera, a kamilla és az E-vitamin, amely majdnem mindegyik termékben benne van. Ennél több összetevő nem is igen kellene a törlőkendőkbe a gyerekorvos szerint. „A gyermekgyógyászati kórkép szempontjából az a legjobb, ha minél kevesebb allergén, minél kevesebb vegyi anyag, és minél kevesebb illatanyag van a kendőkben. Tehát csak nézzük meg az összetevőket. Ha kevés van, az már jó lehet” – fejtette ki Asbóth Dorottya, a Körúti Orvosi Centrum gyermekbőrgyógyásza.

Sok esetben tehát jobb egy egyszerű vizes vatta, mint egy vegyi anyagokkal dúsított, illatos popsitörlő. A tesztünk során ugyanis nem találtunk olyan nedves törlőkendőt, amelyben ne lenne allergén, irritáló, hormonkárosító, mérgező vagy génkárosító anyag. Bár ezek a vegyületek csak nagy dózisban jelentenek veszélyt, az említett termékekben pedig az engedélyezett határérték alatt vannak, de azért kis mennyiségben is okozhatnak bőrpírt, és kiválthatnak allergiás reakciót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!