2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Szűkre szabott idő: „Rogánék biztos azt hitték, helikopterrel járunk”

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 22:13, frissítve: csütörtök 22:45

Nincs nyilvántartás a beérkező nemzeti konzultációs ívekről – erre jutott az LMP társelnöke, miután betekinthetett a feldolgozásba. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda egyébként erőltetett menetre kényszerítette Hadházy Ákost, az ellenzéki politikusnak mindössze másfél órája volt arra, hogy Budapest három különböző pontjára eljusson, és megnézze a visszaküldött leveleket. Hadházy egyébként arra jutott a látottak alapján, hogy a kormány állításával szemben nemhogy 1,7 millió, de 1 millió visszaküldött konzultációs ív sincs.

Alig másfél órát adott a Miniszterelnöki Kabinetiroda az LMP társelnökének, hogy három helyszínen betekinthessen a nemzeti konzultációs ívek feldolgozásába. Elsőként a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. egyik VIII. kerületi telephelyére várták. Az újságírók csak a kapuig kísérhették az LMP politikusát, egy helyszínre sem mehettek be, felvételeket csak a Kormány.hu fotósa készíthetett.

„Elvileg ezen a helyen a postáról áthozzák dobozokban az íveket, elvileg kiveszik a papírokat a dobozokból, és elméletileg átvilágítják, hogy nincs-e benne robbanószer – itt ennyi történik. Döbbenetes volt, amikor kérdeztük, hogy szeretnénk látni egy nyilvántartást, hogy egy nap alatt mennyi érkezik ezekből a konténerekből, azt mondták, hogy nincs ilyen” – nyilatkozta Hadházy Ákos.

Az LMP társelnökét elmondása szerint legalább féltucatnyian kísérték, köztük a propagandatárca egyik munkatársa, ám kérdéseire senki nem tudott válaszolni. A politikusnak csak bő negyedórája volt az első helyszínen vizsgálódni, a délutáni csúcsforgalomban ugyanis Zuglóba kellett átérnie.

„A Rogán-minisztériumban úgy gondolták, hogy helikopterrel fogunk járni” – jegyezte meg viccesen a politikus.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. másik telephelyén a konzultációs íveket és a visszaküldők adatait tartalmazó lapot válogatják szét. A feldolgozott ívekről itt sem tudtak nyilvántartást mutatni.

„Azt mondta, hogy van ilyen, de nem tudja megmutatni, csak a tegnapit, az azelőttit meg az azelőttit. De előtte azt is mondta, hogy nincs felhatalmazása, hogy megmutassa, és amikor látszott, hogy kicsit idegesek leszünk ettől, akkor azt mondta, hogy nincs ilyen” – közölte Hadházy.

Zuglóból aztán újra a VIII. kerületbe kellett mennie, a Kopint Datorg Kft. irodájába, ahol a konzultációs ívek számítógépes feldolgozását végzik. Az LMP társelnöke itt sem talált semmilyen nyilvántartást.

„Kilencvenkilenc százalékos bizonyossággal tudom mondani, hogy kamu, és nyilvánvalóan nincsen egymillió-hétszázezer ív. Dobozokat láttam, de nagyon kellett sietni, és nem volt lehetőség a dobozok aljára is belenézni. Ha a dobozok számát nézem, és tényleg valódi ívek voltak bennük, akkor lehet, hogy láttam kilencszázezer ívet. Rendkívül zavarba ejtő volt, hogy az egyik helyszínen, sem ahol röntgenezik a leveleket, sem ahol kibontják őket, sem ahol beolvassák az eredményeket, nem volt egyetlenegy kockás papír vagy valamilyen nyilvántartás, hogy melyik nap mennyit hoztak be; egész egyszerűen ilyet nem tudtak mutatni” – mondta a képviselő.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ sorosozással válaszolt. Szerintük az LMP Soros György megrendelésére támogatja a kvótát, és meg akarja akadályozni, hogy a magyarok erről elmondják a véleményüket.

A kormány egyébként nem mindig titkolózott ennyire a nemzeti konzultációról. 2011-ben például maga Orbán Viktor mutatta meg a közösségi oldalán, hogyan dolgozzák fel a beérkezett konzultációs leveleket.

Az LMP társelnökével azt közölték: az íveket hétvégente három műszakban dolgozzák fel. Nyolcórás munkaidővel számolva így percenként legalább százötven kérdőívvel kell végezniük. Igaz, arról nincs információ, hogy párhuzamosan hányan végzik ezt a tevékenységet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!