2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Szociálliberális furkósbot – napirend előtt

2015. október 6., kedd 12:09, frissítve: kedd 15:24

A Fidesz szerint a Szocialista Internacionálé nem tett le arról, hogy elérje Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését. A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, Németh Szilárd a parlamentben arról beszélt, hogy ha az Európai Parlament nem is, az Európai Bizottság még kérdőre vonhatja az Orbán-kabinetet az unió alapértékeinek megsértéséért. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a magyar vezetés nem szolgáltatott okot a szavazati jog felfüggesztésére.

A 7. cikkely mint szociálliberális furkósbot címmel szólalt fel napirend előtt Németh Szilárd. A címválasztással arra utalt a fideszes politikus, hogy az Európai Parlamentben a liberálisok megpróbálták elérni Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését arra hivatkozva, hogy az Orbán-kormány bevándorlásellenes politikája sérti az Európai Unió alapértékeit. A liberális indítvány elbukott, a jobboldali pártok és a szocialisták sem támogatták az uniós törvényhozásban, de az európai baloldal nem tett le arról, hogy ismét pellengérre állítsa Magyarországot – hangoztatta Németh Szilárd.

Büntetés
Rogán Antal a hétvégén beszélt arról, hogy az európai liberálisok kizárással büntetnék Magyarországot az unió alapértékeinek megsértésére hivatkozva. A Népszabadság úgy tudja, a frakciónak nem sikerült megszereznie a politikai csoportok többségének támogatását. A lap ugyanakkor kiemelte: a kérdéssel az Európai Bizottság foglalkozhat a jövőben, mivel az európai szocialisták azt javasolták, hogy a testületet vonják kérdőre, hogy miért nem kezdeményezett vizsgálatot a magyar kormánynak az unió értékeit sértő tevékenységéről. Bővebben >>>

„A szocialisták javaslatára az Állampolgári Jogi Bizottság vezetése úgy döntött, hogy kérdőre vonja magát az Európai Bizottságot, miért nem kezdeményezett vizsgálatot a magyar kormány ellen saját hatáskörében. Majd a források még azt is megemlítik, hogy bizony az a veszély, amelyet a liberálisok kifundáltak Magyarország ellen, most a szocialisták segítségével egy lépéssel közelebb került, hiszen a nukleáris opció, vagyis a szavazati jog megvonását is eredményező szankcióeljárás továbbra is a lehetőségek között van” – mondta Németh Szilárd.

A 7. cikkely alapján bonyolult, többlépcsős eljárás végén függeszthető fel egy tagállam szavazati joga, amire az Európai Unió történetében ezért nem is volt példa – mondta válaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. „A 7. cikk aktiválása rendkívül nehéz, a jelenlegi környezetben nincs rá esély, eltekintve attól is, hogy Magyarország erre semmi okot nem szolgáltatott” – mondta Íjgyártó István államtitkár.

A pápai és a kecskeméti katonai repülőtér fejlesztését sem tartja véletlennek a parlament külügyi bizottságának jobbikos elnöke. Gyöngyösi Márton szerint az ukrán válság miatt az Egyesült Államok visszanyúlt a hidegháborús eszközökhöz, és előretolt helyőrségeket hoz létre az egykori szovjet blokk országaiban. Az ellenzéki politikus megemlítette, hogy Magyarországon is felállhat egy NATO-vezetésiközpont, amely szükség esetén egy ötezer fős gyors reagálású egységet irányíthat.

„Nem igaz, hogy nem irányul senki ellen, nagyon is egyértelműen és deklaráltan az ukrán válsággal kapcsolatos intézkedésekről van szó. Egy Oroszország elleni agresszív és demonstratív lépésről van szó, amely amerikai támaszpontoknak a létesítéséről szól. Ez nem a védelmünknek a növeléséről, hanem éppen hogy egy kockázatnak a megnöveléséről szól, hiszen ezek a koordinációs központok, a gyors reagálású hadtestek még a laikusok számára is teljesen egyértelmű módon az elsődleges célpontok katonai konfliktusok esetén” – mondta Gyöngyösi Márton, a külügyi bizottság jobbikos alelnöke.

A honvédelmi miniszter helyettese szerint Magyarország nincs a nagyhatalmak ütközőzónájában az ukrán válság óta. „Székesfehérváron települ valóban ez a törzselem, amely, szeretném hangsúlyozni, nem előretolt bástya. Mintegy negyven – húsz magyar és húsz NATO-országból érkező – tiszt fog itt együtt dolgozni” – mondta Vargha Tamás parlamenti államtitkár.

A közép-európai NATO-központok felállításáról várhatóan csütörtökön döntenek az uniós tagállamok védelmi miniszterei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!