2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Szlovákiában is tevékenykedett az Elios

Hír TV

2018. március 5., hétfő 10:00, frissítve: hétfő 18:10

Egy hónappal azután, hogy az OLAF vizsgálni kezdte Tiborcz István gyanús közbeszerzéseit, az Elios Szlovákiában kezdett terjeszkedni. A hasonló nevű és tevékenységű pozsonyi céget 2015 februárjában jegyezték be, két másik társasággal együtt. Az egyik közülük az a vállalkozás, amely idehaza korábban - látszólag - a versenytársa volt az Eliosnak.

Az U Light Kft. Magyarországon többször is versenyzett a közvilágítás-korszerűsítések előkészítéséért. Sőt a miniszterelnök vejének korábbi cégével szemben még a sárvári lámpacsere elnyeréséért is versenybe szállt. A 24.hu írta meg, hogy az U Light-ra a vesztes szerepét osztották, miközben szoros kapcsolatot ápolt azt Elios Innovatív Zrt.-vel: mindketten tulajdonosok ugyanis az Elios-csoport szlovák leányvállalatában.

„Hogyha véletlenül ők tudtak egymásról és tudtak egymás pályázatairól, véletlenül az egyik pályázat mindig nagyon jó volt, a másik pedig nagyon rossz volt, akkor azt kartellezésnek hívják Magyarországon. Szlovákiában pedig azt látjuk ma, hogy összenő, ami összetartozik” – kommentálta a sajtóhíreket Szakács László.

Az MSZP-s frakcióvezető-helyettese azt mondta: az U Light Kft. is Fidesz közeli, hiszen korábban ez a cég építette ki az új felcsúti közvilágítást, és az Orbán Viktor háza mellé épített Pancsó Aréna kivilágítását is ők szerelték. Szakács László szerint az ELIOS-botrány szálai a Belügyminisztériumig vezetnek, hiszen a közvilágítási pályázatok jóváhagyásához a tárca hozzájárulására is szükség volt. Az ügy részleteiről a legfőbb ügyész továbbra is hallgat. Polt Péternek Mesterházy Attila küldött hét írásbeli kérdést, ám a legfőbb ügyész a nyomozás érdekeire hivatkozva érdemben nem válaszolt.

A Fidesz továbbra is úgy látja: az ügy az unió beavatkozása a választási kampányba.

- Ezt a projektet már korábban vizsgálták, most újra vizsgálják. A vizsgálat folyik, ennek várjuk meg az eredményét és majd akkor mondunk róla véleményt.
- És ilyen éles az unió fantáziája, hogy ilyen csavarokat is képes ebbe a történetbe belevinni?
- Az unió fantáziája láthatólag nagyon élénk, hiszen Magyarországon egy olyan kormány van hivatalban, amely a leghatározottabban és a legsikeresebben ellenállt azoknak a brüsszeli nyomásgyakorlási kísérleteknek, hogy Magyarország is álljon be a sorba és nyissa meg a határait a bevándorlók és az illegális migráció előtt.

Az ELIOS ügy feltárását az első feladatok közé sorolta Karácsony Gergely, aki szerint 100%, hogy elszámoltatják a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt.

„Én azt gondolom, hogyha mindaz igaz, amit az OLAF jelentésben olvasunk, már pedig mért kérdőjeleznénk meg, akkor Tiborcz István készülhet arra, hogy nem szabad lábon fogja tölteni az elkövetkező éveket” – így Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A vizsgálatokat az újonnan felállított antikorrupciós ügyészség folytatná le - ismételte meg az MSZP-Párbeszéd összefogás miniszterelnök-jelöltje. Az intézmény létrehozását az LMP és a Jobbik is támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!