2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szijjártó bocsánatkérést vár a magyarellenes román miniszterelnöktől

Hír TV

2018. január 12., péntek 12:46, frissítve: péntek 19:57

Összezárta a magyar politikai pártokat a román miniszterelnök a székely autonómiával kapcsolatos fenyegető kijelentésével. A külügymiszter a XXI. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose szavait, és magához rendelte Románia budapesti nagykövetét. Bukarest azonban nem kér bocsánatot.

„Kulturált politikai élettel rendelkező országokban nem lehet vitakérdés, hogy egy ilyen kijelentés tarthatatlan” – elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román miniszterelnök szerda esti nyilatkozatát. Mihai Tudose egy interjúban az erdélyi autonómiával kapcsolatban azt mondta: ha egyes intézmények kihelyezik a székely zászlót, akkor azok is lengeni fognak, akik kitették. A kijelentés miatt a külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét is – Szijjártó Péter mielőbbi bocsánatkérésre szólította föl a román miniszterelnököt.

„Fizikailag megfenyegetni, kivégzéssel megfenyegetni mást, másokat, pláne egy egész közösséget és annak képviselőit teljes mértékben elfogadhatatlan. Annak érdekében, hogy ez ne váljon tarthatatlanná, a román kormánynak kell az ügyben lépnie” – mondta a külügyminiszter.

A Jobbik lemondatná a román kormányfőt. A párt képviselője a szomszédos ország budapesti nagykövetsége előtt székely zászlóval és kötéllel a nyakában fejezte ki szolidaritását a székelyek iránt.

„Egy európai uniós tagállam miniszterelnöke nem lehet egy olyan személy, aki halállal fenyegeti egy békés szabadságmozgalom aktivistáit. Úgy gondolom, ezért mi magyarok, a magyar politika sem hátrálhat meg, a román miniszterelnököt a Jobbik azonnali távozásra szólítja fel” – nyilatkozta Szávay István.

Bocsánatkéréssel lehetne a leggyorsabban rendezni a két ország közti diplomáciai kapcsolatokat – állítja az LMP miniszterelnök jelöltje.

Ez a mostani pillanatig nem történt meg, azt gondolom, a két ország diplomáciai kapcsolatának rendezéséhez leginkább az vezetne, ha ez a bocsánatkérés megtörténne, és egy garanciavállalás arra vonatkozóan, hogy ez a kijelentés soha nem fog elhangozni – reagált Szél Bernadett.

Közleményükben a szocialisták azt írták, a román miniszterelnöknek nincs helye az európai közéletben. A Demokratikus Koalíció szerint a román kormányfő barbár kijelentéséért a miniszterelnök uszító politikája is felelős.

Orbán Viktor uszító politikája, amit képvisel határon innen és túl, ismét beérni látszik; magától a román miniszterelnök lehet, hogy nem mondott volna ekkora butaságot – mondta Gréczy Zsolt.

Tudose nem kért bocsánatot, a román külügyminisztérium a közleményében azt írja: a kormányfő kijelentése nem volt magyarellenes, az interjúban a politikus a Romániát oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartására, valamint a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta föl a figyelmet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!