2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szigorítanák a kampányfinanszírozást

2017. május 2., kedd 20:16, frissítve: kedd 22:34

Plakátszöveg-ellenőri, -értelmezői feladattal bővülhet a jövőben a számvevők munkája. A Fidesz ugyanis az Állami Számvevőszékre bízná annak eldöntését, hogy mely hirdetések alkalmasak a választói akarat befolyásolására. A kormánypárti politikusok állítják: nem az ellenzékre szabták a kampányfinanszírozás szigorítását célzó javaslatukat – amely azt tiltaná, hogy kampányidőszakon kívül egy-egy szervezet piaci ár alatt jusson plakáthelyhez.

Ti dolgoztok, ők lopnak! Ezzel a szlogennel indított plakátkampányt április elején a Jobbik. Nem sokkal később a Fidesz a pártreklámok szabályozását szigorító törvényjavaslattal állt elő. E szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősülne, ha egy szervezet a politikai üzenetet közvetítő plakátjait a piaci árnál olcsóbban helyezhetné ki.

A fideszes Répássy Róbert szerint tiltott pártfinanszírozás nemcsak úgy valósulhat meg, „hogy effektíve egy pénzösszeget biztosítanak valakinek a rendelkezésére, hanem a kedvezmény formájában is megvalósulhat”.

A Jobbik szerint a tervezet alaptörvény-ellenes és egyértelműen a plakátkampányukra adott válasz. Apáti István arról beszélt, hogy a kampányuk „idegi megterhelést okoz az élén a miniszterelnök úrral. Nagyon jól tudjuk, hogy nála komolyan kiverte a biztosítékot a Jobbik plakátkampánya, rossz szokásához híven kézi vezérlésre kapcsolt, és megadta az engedélyt, amivel nem létező célpontra nehéztüzérséggel kell lőni”.

Múlt héten Kósa Lajos ironizálva azt hangoztatta: a javaslattal a Jobbiknak is segíthetnek, hogy kiszabadulhassanak Simicska Lajos hálójából. A Fidesz a törvénytervezettel kapcsolatban ma már esélyegyenlőséget emlegetett. Vigh László ezzel kapcsolatban azt mondta, a törvény arról szól, „hogy esélyeket adjunk, egyforma esélyeket minden pártnak. Arról szól, hogy milliárdosok ne szóljanak bele a  választásba, sem Soros, sem Simicska”.

Az LMP szerint a javaslat kizárólag a Fidesznek kedvez. A párt inkább a békemeneteket is szervező CÖF-nél teremtene átlátható viszonyokat. „Állami pénzből való finanszírozásnál egy cseppet sem fog számítani, hogy mennyi a listaár vagy mennyi a piaci ár. Ellenben itt az fog következni ebből, hogyha ezt itt megszavazzák az erőfölényükkel visszaélve, hogy az állampolgároknak a kampányolás többe fog kerülni, mint eddig, és az ellenzéknek pedig még kevesebb plakátra lesz lehetősége” – mondta Szél Bernadett társelnök.

A szocialisták a Fidesz volt és jelenlegi oligarchái közti harcnak minősítették a javaslatot. Teleki László ismertette, az MSZP nem hajlandó beleszállni ebbe a vitába, ezért ő a szavazásban sem vesz részt.

A javaslat nem a Jobbik ellen született – állítja az egyik előterjesztő. Répássy Róbert szerint a javaslat a korrupció ellen és a burkolt pártfinanszírozás ellen született, „hiszen mindenkire vonatkozna, sőt még nemcsak politikai pártokra vonatkozna, hanem mindenkire vonatkozna, aki párt érdekében a választói akarat befolyásolására alkalmas hirdetéseket tenne közzé”.

Vagyis elvileg a CÖF sem mentesülne. Hogy a kormányzati hirdetések alkalmasak-e a választók befolyásolására, azt az Állami Számvevőszék döntené el. A javaslat elfogadásához kétharmados többség kell. Ez kérdéses, hogy meglesz-e, az ellenzéki pártok ugyanis nem támogatják a tervezetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!