2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt lettek az LMP társelnökei

Hír TV

2018. május 26., szombat 17:41, frissítve: szombat 19:14

Kétnapos kongresszuson választ új elnökséget az LMP. Az ökopárt két társelnöki posztjára Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt az egyedüli jelöltek, a többi pozícióra azonban nagy a túljelentkezés. A székesfehérvári ülés előtt Szél Bernadett a Hír TV-nek azt mondta: arra számít, hogy minden vitás kérdést rendezni tudnak.

Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt személyében megválasztotta társelnökeit az LMP szombaton a Székesfehérváron zajló tisztújító kongresszusán. 

Az elnökség titkára Kanász-Nagy Máté lett - tájékoztatta az MTI-t Halász Ambrus kommunikációs igazgató. Elmondta azt is: az elnökség további hat tagját is megválasztják szombaton.  

A kongresszus dönt az Országos Politikai Tanács tagjairól, valamint az etikai, a fegyelmi és a pénzügyi ellenőrző bizottságairól is, elképzelhető azonban, hogy ezekről csak vasárnap szavaznak a kétnapos rendezvényen.

Kétnapos kongresszuson zajlik a tisztújítás

Csárdi Antal csomagtartójában még ott voltak választási plakátjai. Az LMP újdonsült országgyűlési képviselője tavaly Hadházy Ákossal szemben harcba szállt az LMP társelnöki posztjáért, most azonban nem indult a tisztségért.

- Keresztes László Lórántnak a személye jobb, mint Hadházy Ákosé vagy már nem ambicionálja a pozíciót?

- Nagyságrendekkel jobb Keresztes Lórinak a személye és alkalmasabb társelnökként és azt gondolom, hogy vele szemben nem volna értelme elindulni, hiszen én is maximálisan támogatom az ő társelnökségét.

A pécsi Keresztes László Lóránt az egyedüli induló a férfi társelnöki posztért, elődje Hadházy Ákos nem is indulhat, miután a párt fegyelmi bizottsága 2 évre eltiltotta attól, hogy párttisztséget vállaljon, amiért a választás előtt egyezkedett az MSZP-vel. A női társelnöki pozícióra Szél Bernadett az egyetlen jelölt.

„Olyan kongresszusra számítok, ahol meg tudjuk beszélni azokat a kérdéseket, ami ahhoz szükséges, hogy a lehető leginkább a politikára tudjunk koncentrálni és a választópolgárokra a következő időszakban, lezárva mindent, amit le kell zárni a választások után” – fogalmazott a párt társelnöke.

A társelnöki pozíciókra csak 1-1 jelölt van, a többi helyre azonban nagy a túljelentkezés. A párttitkár eddig Sallai Róbert Benedek volt, akit kizártak az LMP-ből miután párttársára támadt. Helyére most 4-en is pályáznak, köztük a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.

- Sallai Róbert Benedek helyére pályázik, mivel készült? Egy kis edzés, súlyemelés?

- Jajj, igen, ezekkel mindenféleképpen készültem, biztos, hogy egy nagyon nehéz munka vár. De alapvetően nagyon optimista vagyok a jövőt illetően, szerintem megfelelő kompromisszumokkal, konszenzusos hozzáállással lehet egy olyan elnökséget működtetni titkárként, aki abszolút új fejezetet tud nyitni az LMP történetében. Erre készülünk, szeretnénk felfrissíteni a pártot, végre megindul az a folyamat, hogyan tudjuk bővíteni a hálózatot, szerintem ami nagyon fontos, hogy az eredeti ökopolitikai vonalat azt erősíteni kell.

A 6 elnökségi tag helyére 21 jelentkező van. Ungár Péter az előző elnökségnek tagja volt most azonban nem jelöltette magát. „Az az ambícióm, hogy országgyűlési képviselőként szolgáljam a pártot, nagyon sok olyan jelentkező van, aki alkalmasabb erre most, mint én, őnekik szeretnék esélyt adni arra, hogy kipróbálják magukat az országos politikában” – mondta.

Értesüléseink szerint ugyanakkor Ungár távlati célja, a párt budapesti elnöki tisztségének megszerzése. A politikus szombaton azt is megerősítette, hogy tulajdonrészt vásárolt az Azonnali.hu internetes lapban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!