2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar ráadás 17:10

Szegénység: „Ezt a számot nem kell szégyellni”

2015. február 10., kedd 21:12, frissítve: kedd 21:56

Másfél millióan számítanak szegénynek Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa szerint. A témában rendezett konferencián az emberi erőforrások minisztere azt hangoztatta, hogy a KSH adatai szerint csökkent a szegények és a lecsúszás által veszélyeztetettek aránya az elmúlt években. A kormányfő megbuktatására szövetkező Ferge Zsuzsa szerint a 2010-es kormányváltás óta nőttek a társadalmi különbségek. A szociológus úgy gondolja, hogy a szegénység újratermelődése ma már megállíthatatlan.

„Ébresztő, ébresztő!” – Legkisebb gyermekét ébreszti Arany-Tóth Annamária. Az asszony a kétéves Hannával még otthon van, havi 86 ezer forint gyedet kap. Férje betanított munkás, aki 70-80 ezer forintot keres egy hónapban. „Az a pénz jóformán mind elmegy a rezsire meg az albérleti díjra, 50 ezer forint az albérleti díj, és 40-45 ezer forint a rezsi, attól függ, hogy milyen számláim jönnek” – nyilatkozta a Hír TV-nek Arany-Tóth Annamária.

A Népszabadság azt írta az elmúlt években benyújtott adóbevallásokra hivatkozva, hogy az adózók fele, körülbelül 2,2 millióan a létminimum alatt élnek.

„Magyarország jó irányba indult el a szegénység elleni küzdelemben” – Az emberi erőforrások minisztere a szegénységről rendezett konferencián azt mondta, hogy a második Orbán-kormány idején egymillióról négymillióra emelkedett az adófizetők száma.

„Én tudok olyan létminimum-számítást, ahol Magyarország kétharmada létminimum alatt él, meg olyat is tudok, ami reálisan ezt, mondjuk, egyharmadra teszi. Ez mindig egy szubjektív dolog, függ nagyon sok mindentől, csak arra szeretnék utalni, hogy több tízezer forinttal nőtt a minimálbér a második Orbán-kormány alatt. Ez is meghatározza a létminimumot valamilyen módon, úgyhogy szerintem ezt a számot nem kell szégyellni, arra kell törekedni, hogy minél több adófizető legyen Magyarországon” – fogalmazott Balog Zoltán.

A Központi Statisztikai Hivatal munkatársa szerint pusztán adóbevallásokból nem számítható ki létminimum. Figyelembe kell venni az egy háztartásban élők számát és az adókedvezményeket is. Kincses Áron 1,4 millióra teszi a valóban szegénységben élők számát Magyarországon. „Ebből az egymillió-négyszázezer főből nem mindenki dolgozik, hogyha levesszük azokat az embereket, akik nem dolgoznak, akkor körülbelül 800 ezer fő, aki dolgozik, és mégis jövedelmi szegény” – közölte Kincses Áron, a KSH főosztályvezető-helyettese.

Czibere Károly szociális államtitkár a konferencián arról beszélt: a közmunka célja, hogy ne segélyből kelljen tengődniük az állástalanoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!