2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Százszázalékos bérpótlékot akarnak

2016. április 14., csütörtök 09:16, frissítve: csütörtök 09:23

Száz százalékra kell emelni a vasárnapi bérpótlékot – jelentette ki Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviselet vezetője Magyarország élőben című műsorunkban elmondta, ugyanakkor a munka törvénykönyvében garantálni kellene, hogy a kiskereskedelmi dolgozók maguk dönthessenek arról, akarnak-e dolgozni vasárnap.

„Ha már dolgozni kell, akkor igenis tisztességes bérért tegye. Csak mondok egy számot. 60-70 százalék ma a kereskedelemben szakmunkás-minimálbért kap, ennek a nettója 83 800 forint, ha ezt elosztom 21 nappal, akkor egy napra 4000 forint jut. Ennek az 50 százaléka, ami a pótlék, 2000 forint. 2000 forintért egy egész vasárnapot bevállalni? Mégiscsak általános pihenőnap a vasárnap. Úgy gondolom, ezt a munka törvénykönyvében kéne rendezni” – mondta Sáling József.

Háromszoros bért ígér a Tesco

Háromszoros bérrel toboroz dolgozókat a Tesco vasárnapra. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az áruház dolgozóitól úgy értesült: a multi már most hétvégén is nyitva tartana, ha találna elég dolgozót, aki vállalja a vasárnapi munkát. A szakszervezet ugyanakkor demonstrációt szervez vasárnapra a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé, amiért a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal szüntette meg a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!