2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Körhinta 13:00

Százmilliós kár érhette az erzsébetvárosi önkormányzatot

2016. június 5., vasárnap 12:00, frissítve: vasárnap 17:29

Százmilliós lehet az erzsébetvárosi önkormányzat kára a Király utcai bérlakásvásárlások miatt. A hetedik kerület 2014-ben és 2015-ben a bulinegyed közepén több lakást is eladott a bérlőknek, akik a vásárláskor akár 70 százalék kedvezményt is kaphattak. Sokan továbbértékesítették a lakásukat, több esetben kétszer annyiért. Tíz egykori bérlakás azé a cégé lett, amelynek feljelentése nyomán 2006-ban elindult a Hunvald-ügyként elhíresült ingatlanpanamával kapcsolatos nyomozás.

2014 óta negyvennégy önkormányzati lakást adott el bérlőknek az erzsébetvárosi önkormányzat a Király utca 15.-ben. Tíz lakást a bérlők ugyanannak a magáncégnek passzoltak tovább. A vevő a Király MP Kft. volt – írta meg elsőként az Átlátszó.hu oknyomozó portál.

– Bukott ezzel az önkormányzat?
– Szerintem igen, hiszen egy lakást 10 millió forintra értékeltek, a bérlőnek eladták 3 millióért, a bérlő néhány hónappal később eladta 20 millióért.
– Az értékbecsléssel lehet hiba?

– Lehetséges, hiszen ha a bérlő el tudta adni 20 millióért, akkor kérdéses, az önkormányzat miért értékelte csupán 10-re. (Erdélyi  Katalin, az Átlátszó újságírója)

A kft. baráti áron jutott a volt önkormányzati bérlakásokhoz egy ingatlanszakértő szerint.

– Ebben az időszakban már dübörgött a külföldieknek a lakáskiadási piac, 450-550 forint per négyzetméteren mentek el a lakások.
– Egy 70 négyzetméteres lakást mennyiért lehetett eladni?
– Függ a lakás és a ház állapotától, de én azt mondom, hogy alsó hangon 27 millió forintért, és irány a csillagos ég.
– Mondjuk ha 20 millióért adnak el lakásokat…?
– Az kevés. Az kevés ebben az időszakban. (Szép-Kis-Hajdú Szilvia, a GDN Ingatlanhálózat Region értékesítési vezetője)

A bérlők bagóért vihették el az önkormányzati lakásokat, 70 százalékos kedvezményt is kaphattak. A Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga volt, mégsem happolta el a bérlők elől az ingatlanokat, ami nem csoda. A hivatalnak ugyanis nem jártak azok a kedvezmények, mint a bérlőknek – mondja a Főpolgármesteri Hivatal időközben elbocsátott ügyintézője, Németh Márton.

– Nekem egészen konkrétan az volt a bajom, hogy a hetedik kerületi önkormányzat nagyon-nagyon kevés pénzt lát ebből az adásvételből.
– Ki látja a pénzt?
– Nagyon úgy néz ki, a vevő, de nem óhajtok vádaskodni. Szeretném látni, hogy a vevők tényleg megkapták a két vételár közötti különbözetet. Főleg annak fényében, hogy a vevők még mielőtt megvehették volna a lakást, adásvételi előszerződést, kölcsönszerződést kötöttek a későbbi vevővel, amely egy tőkeerős cég vagy magánszemély, ők kölcsönözték azt a vételárat a szegény sorban lévő vevőknek.

A kerület fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt nem nyilatkozott. Elődjének, az korábbi ingatlanpanamában megvádolt, majd felmentett Hunvald Györgynek viszont volt mondandója. Az egykori szocialista politikus nem érti, hogy Budapest forgalmas bulinegyedében miért lettek olcsóbbak az önkormányzati ingatlanok, mint voltak a 2000-es évek elején.

– Tudja, mi a durva ebben? Az ingatlan értékbecslőjét, aki az önkormányzat értékbecslője volt, jogerősen elítélték, és leülte a büntetését, mert tizenkét évvel ezelőtt 187 500 forintra becsülte a lakás-négyzetméterárakat. Tizenkét évvel később az önkormányzat 160 000 forintért árulta, úgy hogy megépült a Gozsdu udvar, és szerintem 2002-höz képest az ingatlanárak emelkedtek.
– Ön szerint ebből per lesz ugyanúgy?
– Fogalmam sincs, nem tudom.

Egy másik társasházban, a Király utca 21.-ben kilenc önkormányzati lakást adtak el hasonló módon.

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint törvényesen és tisztességesen jártak el. A kerület mégis hozzányúlna a bérlakások elidegenítését szabályozó rendelethez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!