2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Számos településen a béreket sem tudják kifizetni

2015. február 27., péntek 19:27, frissítve: péntek 19:44

Több települést is nehéz helyzetbe hozott, hogy bent ragadt a pénzük a Buda-Cash érdekkörébe tartozó bankcsoportnál. Parasznyán a következő napok étkeztetésére sincs pénz és a bérek kifizetését sem tudja megoldani az önkormányzat. Siklóson a hosszú távú működéshez és a segélyek folyósításához hiányzik a forrás. A kormány egy külön munkacsoporttal próbál segíteni.

Ebédet osztanak a parasznyai iskolában. Az önkormányzati cég 400 diákra főz nap mint nap és szociális étkeztetést is működtet. Addig tudnak ételt adni a rászorulóknak, amíg a készletük tart. „Most itt ezt a nehézséget egy darabig próbálják tolerálni a beszállítók, illetve a dolgozóink is próbálják ezt a nehézséget kezelni. Azonban ez nem fog sokáig menni” – mondja Kiss József, a Pitypalatty Nonprofit Kft. igazgatója. A dolgozók máról holnapra élnek, meg a szülők is.

Nem jobb a helyzet a felújított óvodában sem, ahol a fizetések mellett a közüzemi számlákra sincs pénz. Az önkormányzatnál folyamatosan csörög a telefon. Sokan nem tudják, hova fizessék be az adókat. „Minden megtakarított forintunk, bérre eltett pénzünk a banknál van a vezetett folyószámlánkon. Amihez nem férünk hozzá. Úgyhogy jelenleg várakozó állásponton vagyunk” – nyilatkozta Horváth Jánosné, Parasznya független polgármestere. Az önkormányzat egy új folyószámlára várja az államkincstártól a nettó finanszírozás összegét, a polgármester szerint azonban ez sem elég a költségekre.

Az ország másik felében, Nagyharsány sincs jobb helyzetben. „Van az iskolánk, iskolánknak konyhája, óvodánk és egyéb családi napközi otthon. Úgyhogy nagyon súlyosan érintett bennünket, nem tudunk gazdálkodni, nem tudunk fizetni. Szerencsére, hogy még a beszállítóink, azok jóhiszeműek és bíznak bennünk és azért csak hozzák az élelmiszert, alapanyagokat” – közölte Beregszászi József, Nagyharsány KDNP-s polgármestere.

Siklósnak pedig 194 millió forintja ragadt bent a bankban. Márciustól 120 új közmunkást vettek volna fel, a brókerbotrány miatt azonban nem tudnak. „Semmi más megoldás nem kívánkozik véleményem szerint, hogy előrehozzák az önhiki-keretet (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatása – a szerk.), amelyet a parlament elfogadott a saját hibáján kívüli nehéz helyzetekbe kerülő önkormányzatoknak. Ez most nem felelőtlen gazdálkodásból fakadt, hanem egyszerűen úgy kell tekinteni, amennyiben bűncselekmény, hogy ellopták a mi pénzünket is, nemcsak az érintett lakosságét” – mondta Marenics János, Siklós független polgármestere.

Külön munkacsoport próbál segíteni

A településnek új bankszámlát kellett nyitnia, a kincstár ide utal majd 30 millió forintot, amelyből a dolgozókat ki tudják fizetni. A segélyekről azonban még nem döntöttek, ez 300 családot érint. A helyzet kezelésére a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkacsoportot alakított. Tállai András közlése szerint az érintett önkormányzatok száma meghaladja a nyolcvanat, ahol rendkívüli intézkedést kell meghozni annak érdekében, hogy a dolgozók rendesen megkapják a februári fizetésüket. „Nagyon remélem, hogy minden határidőben meg fog érkezni mindenkinek, azzal a kivétellel, hogy ez postai úton fog megtörténni. Ez okozni fog egy-két nap csúszást, míg a postás megérkezik” – közölte Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára.

A nyugdíjakat is a postás kézbesíti majd. A munkacsoport azt is vizsgálja, hogy az állam által nyújtott rendkívüli támogatás fedezi-e az önkormányzatok márciusi kifizetéseit. Ha nem, akkor rendkívüli juttatással segítenék ki a bajba került településeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!