2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Szalmabálákkal torlaszolta el az agrárkamarát az LMP és az MSZP

Hír TV

2017. november 3., péntek 12:15, frissítve: péntek 16:42

A Fidesszel szoros szövetségben álló Magosz erődemonstrációnak használja a választást, ezért még a szavazás napján is kampányoltak a szavazókörök mellett – állítja a gazdaszervezet egyetlen kihívója.

Országszerte 248 helyen voksolhattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai a szervezet új képviselőire. A jelenlegi tisztviselők ötéves mandátuma ugyanis jövőre lejár.

„A kamara nekünk mindenben segít, tehát a magunk szintjén én meg vagyok vele elégedve” – fogalmazott a Hír TV-nek Csokona József méhész.

2013-ban éppen ezért, a gazdálkodók és termelők hatékonyabb képviseletére hozták létre az új agrárkamarát, amelynek a vezetését a Fidesz szövetségese, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magosz uralja. Ők most is mind a 19 megyében állítottak listát.

 

Pénteken szalmabálákkal zárta el az egyik iskolában berendezett szavazókör bejáratát az MSZP és az LMP agrár-szakpolitikusa. A jelenlegi kamarai rendszer és a kormány agrárpolitikája ellen tiltakoztak.

– Van máshol is agrárkamarai központ, nem csak Fejér megyében.
– Világos. De azt biztos tetszik tudni, hogy termőföld-privatizációs legtöbb lopás itt történt. A legtöbb nagybirtok itt jött létre. Az Orbán családnak az érdekeltségei itt vannak.
– Ezzel nem akarok foglalkozni.
– L. Simonék itt vásároltak földet, tehát mindezek ide kötődnek” – hangzott Sallai R. Benedek és az intézmény igazgatója közötti párbeszéd.

A két párt egyebek mellett azt követeli, hogy töröljék el a kötelező agrárkamarai tagságot. „Nemhogy a gazdálkodók érdekképviseletét nem látja el, szó nincs erről, ellenkezőleg: a kormány képviseletét és a kormány propagandáját képviseli a gazdákkal szemben. Ez a jelenlegi agrárkamara, amit a Magosz befoglalt” – nyilatkozta az LMP országgyűlési képviselője.

Az agrárkamara 24 elnökségi tagjából 23-at a Magosz ad. Az elnök Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő, akárcsak a Magosz elnöke, Jakab István, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is.

„Fulladjanak bele a saját zsírjukba”

„Ezek az urak, akik ezt a rendszert így felépítették maguknak, nagyon jól élnek belőle, pedig fulladjanak bele a saját zsírjukba. Merthogy a gazdák nem lesznek mögöttük, az biztos, és nyilván ezzel együtt létre kell hozni egy olyan gazdaságélénkítő rendszert, ami pedig segíti elsősorban a kistermelőket eligazodni abban a bonyolult világban, amit azért az európai uniós közös agrárpolitika jelent” – hangoztatta Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő.

Tíz megyében csak a Magosz listájára lehetett szavazni, egyetlen ellenlábasuknak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének, vagyis a MOSZ-nak kilenc helyen sikerült listát állítania. „Akik a listánkra jelentkeztek, folyamatosan ijesztgetik, fenyegetik, finoman közlik velük, hogy »benn van a támogatási kérelmetek, ugye, tudjátok?« Tehát igazában folyik egy burkolt megfélemlítési kampány” – mondta Máhr András főtitkár.

A választással és az agrárkamara tisztújításával kapcsolatosan kerestük Győrffy Balázst és Jakab Istvánt is, ám egyikük sem akart nyilatkozni. Eredmények hétfőre várhatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!