2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szakértők: Kevés esély van a vagyonelkobzásra

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 09:55, frissítve: vasárnap 12:53

Elszámoltatást ígér valamennyi ellenzéki párt a kormányra kerülése esetén. A szakértők szerint viszont kevés az esély arra, hogy a mesés vagyonokat elvegyék.

A budai villa fele, a felcsúti ház egésze, egymillió a takarékban és ötmilliós banki tartozás. Papíron ennyije van Orbán Viktornak, ennyit vallott be legutóbbi parlamenti vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnök családja már jóval tehetősebb. Jól fialnak a kőbányák.

Zsiborás Gergő, a neves amerikai üzleti magazin, a Forbes magyar nyelvű kiadásának vezető szerkesztője 2015-ben írt cikket a magyar családi cégekről, köztük az Orbán família vállalkozásairól. Értéküket akkor hétmilliárd forintra becsülték. Közpénzen is híznak, de trükkösen. Nem közvetlenül az állammal szerződnek, hanem rejtőzködni próbálnak alvállalkozóként.

– 30 meg 25 százalékos profitrátákkal működnek a cégek, ami nagyon magas. Miközben sok megrendelést kapnak, és sok osztalékot vesznek fel, azt nem mondanánk, hogy sokkal értékesebbek lettek a cégek, hiszen nagyon ki vannak téve annak, hogy az aktuális politikai kapcsolatok hogyan működnek – nyilatkozta a vezető szerkesztő.

Az ellenzéki pártok évek óta igyekeznek elhitetni a nyilvánossággal, hogy Mészáros Lőrinc valójában nem több Orbán Viktor vagyonkezelőjénél. A felcsúti polgármestert strómanként emlegetik, ami ellen a bíróságnak sincs kifogása.

– Minden egyes közbeszerzésnél Orbán Viktor irányította a dolgokat, és ő döntött, és utána szerintem arról is ő döntött, hogy a pénzeket hová tegyék, hová forgassák, mit vegyenek belőle – fogalmazott Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Orbán-rezsimet következetesen bíráló jogász hűti az elszámoltatási kedélyeket.

– Őszintén szólva egy jogállami rekonstrukciónak az ára az, hogy a Mészáros-vagyon egy jelentős része a Mészáros család vagy közvetve Orbán Viktor kezében marad. Ez kicsi ár ahhoz képest, hogy többet ilyet nem lehet csinálni, tehát hogy átlátható szabályokat kell alkotni – jelentette ki Fleck Zoltán.

Mészáros Lőrinc korábban maga ismerte el, hogy mesés meggazdagodását Orbán Viktor barátságának is köszönheti. A felcsúti polgármester ma már nem ilyen szerény. A minap azzal hencegett, hogy még sikeresebb lesz, ha bukik a Fidesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!