2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Súgógépről tagad és perrel fenyegetőzik Szabó Zsolt

Hír TV

2018. március 24., szombat 12:04, frissítve: szombat 17:07

Az ügyészségnek hivatalból vizsgálatot kellene indítania Szabó Zsolt offshore-cégének ügyében - ezt nyilatkozta Magyar György a Hír TV-nek. A fideszes államtitkárról pénteken írta meg a Magyar Nemzet, hogy több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeget parkoltat egy közép-amerikai adóparadicsomban vezetett számlán. Szabó Zsolt perrel fenyegette meg azokat, akik azt állítják, hogy offshore-cége van.

Szabó Zsolt arcképe fogadja a városba érkezőket Hatvanban. A fideszes politikus 2014-ig volt a város polgármestere, azóta pedig a térség parlamenti képviselője és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az egyik hatvani irodaházban működik Szabó Zsolt könyveléssel foglalkozó családi cége, az Exact-Cont Kft. Pénteken írt arról a Magyar Nemzet, hogy ugyanez a cím felbukkan egy, egy közép-amerikai adóparadicsomba, Belizebe bejegyzett offshore-cég dokumentumaiban is.

Az offshore-cég szintén Belizeben vezetett bankszámláján pedig több mint négymillió-nyolcszázezer dollár, vagyis mintegy 1,2 milliárd forint az elérhető összeg. Ez látható azom dokumentumon is, amit a Magyar Nemzet mutatott be. A lap azt írja, hogy közjegyzői okirattal tudják bizonyítani, hogy az irat hiteles.

„Akár a pénzmosás gyanúját is felvetheti Szabó Zsolt offshore-ügye” – erről Magyar György beszélt a Hír TV-nek. Az ügyvéd, aki MSZP-s támogatással indul az országgyűlési választáson is, azt mondta: a magyar hatóságoknak tisztáznia kellene az ügyet.

„Ha Magyarországon az ügyészség a bűn felderítésével foglalkozna és kinyomozná az ügyet, nem pedig bűnpártolással, akkor van esély, hogy ez az ügy megindul. Megkeresik a belize-i hatóságokat, akik együttműködnek a magyar hatóságokkal és kiderül, hogy valóban van-e offshore-ozás, van-e olyan pénzbefektetése, ami talán bűncselekményből származik. A pénzmosás pedig arról szól, hogy ezt ki akarják fehéríteni. Mindenki akkor lenne nyugodt, ha ez kiderülne” – nyilatkozta.

Belize egyike azoknak a közép-amerikai adóparadicsomoknak, ahol szívesen hoznak létre offshore cégeket és vezetnek offshore-számlákat üzletemberek vagy politikusok. Ilyen vállalatot alapítani nem törvénytelen, ám az, hogy a valódi tulajdonosaik sokszor láthatatlanok maradnak, akár kétes eredetű pénzek legális kezelésére is lehetőséget adhatnak.

„Az offshore-megoldás (...) az felhívás keringőre, az nagyra tárja a pénzmosási és a korrupciós kaput, valós gazdasági haszna nincsen, csak arra jó, hogy a korruptan meggazdagodó oligarchák meg állami vezetők eltudják síbolni a lopott pénzüket” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

„Hazugság” – így reagált az ügyre egy videóüzenetben Szabó Zsolt. A politikus azt ígérte: feljelenti azokat, akik azt állítják, hogy offshore-cége van.

„A mai napon a sajtóban megjelent hamis vád, amely szerint én a tulajdonosa vagy igazgatója lennék egy olyan offshore-cégnek, amelynek számláján nagy összegű készpénzt tárolnak, hazugság. Ez nem más, mint Simicska Lajos és pártjának a Jobbiknak a szervezett lejárató akciója. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy sem nekem, sem feleségemnek, sem hozzátartozóimnak nincs a tulajdonában a hatvani irodaházban bejelentett offshore-cég, és abban semmilyen tisztséget nem viselünk. Az ügyben feljelentést teszek mindazok ellen, akik a fent leírtakkal vádolnak, és minden olyan médium ellen is, amelyek az említett vádakkal illetnek” – mondta az államtitkár.

A politikus az ügy kirobbanása óta érdemben nem nyilatkozott a sajtónak. A 24.hu újságíróit egy vámospércsi lakossági fórumán például kidobók akadályozták meg abban, hogy kérdéseket tegyen fel az államtitkárnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!