2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Soros Györgyhöz közeli bankárral tárgyalt Rogán bizalmasa

,

2016. november 14., hétfő 19:17, frissítve: kedd 13:50

Soros Györgyhöz közeli bankár tárgyalhatott Rogán Antal bizalmasával egy grúz erőműbizniszről. A külügyminiszter elismerte, hogy az Eximbankot is bevonták volna az ügyletbe. A szocialisták szerint nemzetbiztonsági kockázatokat vethetnek fel az Aulich utcai ügyletek.

„Hozni kell pénzt. Nem, neked kell hoznod pénzt. Vegyük úgy, hogy ez fizetség. Öt százalékot kell fizetni” – A volt grúz miniszterelnök és két üzletember társa, akiknek egyike letelepedési kötvényekben is érdekelt, egy milliárdos erőműbiznisz részleteiről egyeztet az Index felvételén Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek az irodája előtt – ahová a propagandaminiszter saját bevallása szerint csak kávézni jár fel. Rogán Antalnak rövid időn belül sokadszorra kell magyarázkodnia, ezúttal azonban súlyosabb következmények is felmerülhetnek.

„Semmit nem tudtunk, énnekem, ami a sajtóban megjelent, minden újdonságként hatott, de természetesen tájékozódni fogunk, hiszen az erőműépítésnek – bárkihez is kötődik – energiabiztonsági szempontból lehet nemzetbiztonsági kockázata, tehát tájékozódni fog a nemzetbiztonsági bizottság ebben is, és a szükséges vizsgálatot el fogja rendelni” – így Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Az Index felvételéből az is kiderül, hogy a grúz üzleti csoport a külügyminisztérium alá tartozó Eximbanktól kérne hitelt. Szijjártó Péter elismerte: volt ilyen kérés. „Volt megkeresés, de hitelajánlat nem született. Voltak előkészítő megbeszélések, mert ha bejön egy megkeresés, arról tárgyalni kell, de ezek a konkrét hitelajánlat fázisába nem jutottak el. Azt, hogy még nem vagy összességében nem jutottak el, én nem tudom önnek megmondani. De az Eximbanknál bárki jelentkezik hiteligénnyel, azt megvizsgálják az Eximbank kollégái, és ha eljut olyan fázisba, akkor adnak hitelajánlatot” – mondta Szijjártó.

Mint kiderült, az Index felvételén látható egyik grúz üzletember korábban évekig Soros György alapítványánál dolgozott. Irakli Rekhiashvili tíz évvel ezelőtt még a budapesti Nyílt Társadalom Intézet képviselőjeként egy antikorrupciós kurzuson volt előadó.

„A DK számára a világ legtermészetesebb dolga olyan emberekkel tárgyalni, akik a Soros alapítványhoz bármilyen módon kötődtek, a Fidesz azonban megtagadta korábbi jótevőjét Soros Györgyöt, és így aztán kíváncsian várjuk, hogy Rogán Antal ellen most aztán elindul-e bármilyen vizsgálat, hogy a csúnya, gonosz Soros György valamelyik munkatársával ezek szerint üzleti vagy bármilyen kapcsolatot tart fenn” – hangsúlyozta Gréczy Zsolt.

Az Együtt szerint Rogán Antal és üzleti körének korrupciógyanús ügyei nemcsak nemzetbiztonsági aggályokat, hanem büntetőjogi kérdéseket is felvetnek. „Az a kérdés, hogy miből tudnak olyan vagyont összeszedni, hogy mondjuk Kertész Balázs egy több száz millió forintos villát vett meg nem olyan régen, és azt kezdte el felújítani. Hogy Rogán Antal Puskás alpolgármesterével – aki ennek a hármasnak a kiegészítője – összesen 500 négyzetméternyi ingatlant birtokol a Pasa parkban, amely luxuslakótelep; tehát ez egy félmilliárdos ingatlanvagyon egy polgármester és egy alpolgármester vonatkozásában. Az a kérdés, hogy hogyan tudták ezeket a pénzeket előteremteni” – hangoztatta az Együtt alelnöke.

Az Együtt úgy véli: Rogán Antal és V. kerületi bizalmi emberei kaszálhattak nagyot az áron alul értékesített belvárosi ingatlanokon is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!