2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:40

„Sormás nem lesz képes ellátni a migránsokat”

2015. augusztus 1., szombat 19:06, frissítve: szombat 19:46

Hasonlók a félelmeik a Zala megyei Sormáson élőknek, mint a martonfaiaknak. A kistelepülés jegyzője szerint a falu nem alkalmas több száz bevándorló ellátására, iskola, óvoda nincs, és boltból is csak egy van.

Egy 10 hektáros, állami tulajdonú területen épül a zalai sátortábor Sormás határában – hat kilométerre Nagykanizsától. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította a beruházást.

A helyiek a közbiztonság miatt aggódnak. A településen nincs polgárőrség, az egyetlen körzeti járőr pedig, aki szolgálatot teljesít, szerintük kevés lesz a bűnözés visszaszorításához. „Apróbb híreket, amiket interneten, itt-ott látok, hogy a menekültek mit csinálnak, kamionokat gyújtanak fel, kamionokat tépnek fel, szó szerint rátámadnak, hogy kijussanak külföldre, ezzel a viselkedéssel nem értek egyet. És attól tartok, hogy a faluban is ugyanez megtörténhet, amikor kinn lesznek. Vagy megpróbálnak megszökni, és valamelyik helyi lakost, vagy gyereket bántanak” – mondta Marton Lajos István helybéli.

A 940 lelkes falu jegyzője a híradóból értesült a kormány tervéről, ezért hétfőn hivatalos tájékoztatást kér a Belügyminisztériumtól. Szekeres András szerint a település nem alkalmas migránsok ellátására. „Ez egy 1000 fő alatti település, egy kisbolt működik a községben, ugye a város közelsége miatt. Nincs konkrét bevásárlási lehetőség, nincs sem iskola, sem óvoda a községben, tehát nagy nehézségek elé nézünk, ha ténylegesen megvalósulna itt ez a tábor” – fogalmazott Szekeres András jegyző.

A Jobbik nagykanizsai alelnöke felszólította a körzet fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy törvényes eszközzel akadályozza meg a befogadótábor építését. „A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a kormány egyik napról a másikra a helyi képviselő-testületet, a városvezetést, illetve a településvezetést és a lakosságot megkerülve dönt ilyen fontos kérdésekről” – közölte Berta Krisztián, a Jobbik nagykanizsai alapszervezetének alelnöke.

Sormás vezetői lakossági fórumot hívnak össze, amint a részletekről tájékoztatta őket a kormány.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!