2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Sokat nyomhatott a latban, hogy Lázár felesége kuratóriumi tag

Hír TV

2017. november 17., péntek 19:17, frissítve: péntek 19:59

Már néhány millió forint is hatalmas segítség a koraszülött-gondozásban a Semmelweis Egyetem klinikájának, miközben a Lázár János feleségéhez köthető szegedi alapítvány több mint egymilliárd forintból gazdálkodhat. Az uniós pályázaton egyébként ők kapták a legtöbb pénzt, egy szegedi és egy pécsi – hasonló programot kidolgozó alapítvány is feleennyit nyert.

A nyolc hónapos Anna Egészséges, de koraszülött: huszonöt hétre született, hetvenöt dekával. Három hónapig volt kórházban, ebből kettőt a Semmelweis Egyetemen. Édesanyja szerint borzasztó volt átélni azt az időszakot.

„Nagyon rossz. Tehát az, hogy az ember mindig kétségek között van, hogy minden rendben lesz-e a későbbiekben, lesz-e maradandó károsodás? Tehát, így minden, minden” – nyilatkozta Jónás Hajnalka.

Egy szegedi kisfiú is korán jött a világra. Az egyetemet a koraszülötteket felkaroló Korábban Érkeztem Alapítvány támogatja. A szervezet 1,2 milliárd forint közpénzt nyert, amelyből a koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban. Az alapítvány egyik kuratóriumi tagja Lázár János felesége, miközben az uniós forrás egyik fő elosztója éppen az általa vezetett Miniszterelnökség. Az LMP-s Hadházy Ákos visszaéléseket sejtett a támogatás mögött, amely egyébként kétszerese annak, mint amennyit más szervezetek nyertek.

„Nem engedi a felhívás, hogy épületet vegyünk. Tehát sem a felhívás és az Európai Unió jogrendszere sem. Tehát nem azért nem veszünk épületet, mert kényünk-kedvünk szerint bérelgetni szeretnénk, hanem azért, mert mi betartjuk a jogszabályt. Betartjuk a törvényt, és a törvényesség keretein belül dolgozunk” – jelentette ki Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója.

„Nagyon sok szeretettel adtuk ezt, mi, koraszülő édesanyák átéltük ezt, és nagyon bízunk benne, hogy a sorstársainknak egy kicsivel könnyebb lesz! Köszönjük szépen” – meghatódott a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, bár nem milliárdokat, csak másfél millió forintos adomány kaptak a Koraszülöttekért Országos Egyesülettől. A pénzből egy speciális szoptatószobát alakítottak ki az intézményben. Rigó János nem álmodik milliárdokról, csak milliókról.

„Az úgynevezett elektromos kórlapvezetés, az rendkívül fontos. Ez egy minőségi kontrollját is jelentené az intézetünknek, illetve a perinatális intenzív centrumunknak. Ezen dolgozunk most. Nem milliárdokról van szó, csak egy-két tízmillió forintról maximum. De fontos lenne ultrahangkészülék, egy röntgenkészülék. Tehát ezek apróságok, nem milliárdokban gondolkodom, hanem sokkal kisebb nagyságrendben” – mondta Rigó János.

Egy debreceni alapítvány feleannyit kapott, mint a szegedi, pedig ők is hasonló célokkal pályáztak az uniós forrásra.

Debrecen és Pécs is el tudna költeni kétszer ennyit, háromszor ennyit, négyszer ennyit! Mi örülünk, hogy Szeged kétszer annyit kapott, mint Debrecen – mondta Balla György, az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány elnök

A Honvédkórház koraszülött osztálya ultrahangkészüléket kapott a Honvédelmi Minisztériumtól – ezt a honvédelmi államtitkár jelentette be a koraszülöttek világnapján a kórházban. Magyarországon évente itt csaknem 240 baba jön a világra idő előtt. A rendezvényen jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: 3,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a koraszülöttek kezelését.

„Ebből lélegeztetőkészülékeket, inkubátorokat, multifunkcionális betegőrző eszközöket, monitorokat tudnak vásárolni, illetve diagnosztikai eszközöket a különböző PIC-ek és más osztályok” – mondta Rétvári Bence.

Magyarországon évente csaknem nyolcezer gyerek jön idő előtt a világra, azaz nagyjából minden tizedik szülés koraszülés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!