2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Sokan Magyarországra érve öltik magukra a szegény sorsú menekültek álruháját

2015. augusztus 22., szombat 12:06, frissítve: szombat 19:53

Menetrend szerint közlekedő buszokkal szállítják a magyar határra a szerb hatóságok a menekülteket. A magyarkanizsai ideiglenes befogadóállomáson wifit építettek ki, hogy a bevándorlók minél könnyebben felvehessék a kapcsolatot a már Nyugat-Európában tartózkodó ismerőseikkel, rokonaikkal. A vajdasági kisváros egyik önkormányzati képviselője arról beszélt a Hír TV Látótér című műsorában, hogy a migránsok egy részének nincsenek anyagi gondjai.

Ideiglenes befogadóállomás áll Magyarkanizsa mellett, a határ szerb oldalán. A tábor lakói döntően a Közel-Keletről, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból indultak útnak. Magyarországon vagy Nyugat-Európában tartózkodó rokonaikat hívják telefonon, hogy merre menjenek tovább.

Az egyik fiatalember Irakot hagyta maga mögött, de nem a polgárháború vagy a muszlim terroristák miatt. Egyszerű gazdasági bevándorló, aki jobb életet remél Nyugat-Európában.

– Működik az információáramlás, én elmondom neked, te elmondod a barátodnak, hogy merre kell menni.
– A te barátod Németországból vagy Belgiumból üzent?
– Az előttünk járók elmondják, hogy hogyan jutottak el oda, innen tudjuk mi is, akik itt vagyunk, hogy merre kell menni

– nyilatkozta a Látótérnek a Muhrad nevű iraki bevándorló.

A táborban a Vöröskereszt vizet és konzervet oszt a rászorulóknak. De a jól öltözött fiataloknak nem kellett az ingyenkoszt. Inkább kimentek hamburgerért.

Háromszor több a menekültkérő idén, mint tavaly egész évben

Háromszor annyi menedékkérelmet adtak be Magyarországon idén, mint az egész tavalyi esztendőben. A többség háborús övezetekből érkezik.  Részletek >>>

A szerb hatóságok buszokkal hordják a migránsokat a magyar határra, a fővárosból, Belgrádból óránként érkeznek bevándorlókkal tömött járatok Magyarkanizsára. Többségük nem úgy néz ki, és nem is úgy viselkedik, mint a nincstelen menekültek – mondja az egyik önkormányzati képviselő. „Valaki csak küldi őket, mert ezeknek az embereknek, akik leszállnak itt a buszról, az az első, hogy keresik a bankot, keresik a postát, felveszik a pénzüket, telefonálnak stb., stb.” – jelentette ki Bimbó Mihály, a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnökhelyettese.

A magyarkanizsai táborból többen gyalog vágnak neki a zöldhatárnak. Kalauzt, magyarán embercsempészt bármelyik határmenti faluban találnak.

– A bevándoroltakat a határon vezetik által…
– Igen?
–Tán ábrándőrök vagytok…?
– Ábrándőr?
– Hát, már az összes rendőr tudja, hogy ki mit csinál, még azok is segítenek nekik.
– Sokan élnek ebből itt?
– Hát, nem mondok sokat tizenegynehány ember. De aki abból él, az jól él. Van, aki már abból vett házat is. Kettőt

– mondta egy helybéli.

Szeged alatt, a Tisza árterében pedig áll a szemét és eldobált márkás ruhák. Egyes bevándorlók Magyarországra érve a szegény sorsú menekült álruháját öltik magukra. A szegedi piacon kollégánk azt is megtudta, hogy mi lesz a hátrahagyott ruhák sorsa:

– Szokták a cigányok összeszedni…
– És elviszik?
– Kihozzák a kukasorra, azt árulják.
– Komolyan?
– Hát, mit vársz tőlük.
– És eladják azt a ruhát, amit ott összeszedtek?
– Hát, lehet, hogy kimossák, azt úgy adják el.

Szeged és Ásotthalom között a rendőrök a Hír TV kamerájának jelenlétében fogtak el embercsempészeket. Az egyenruhások az egyik gyanúsítottat úgy fektették a motorháztetőre, ahogy az amerikai akciófilmekben szokás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!