2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Sokakban aggodalmat kelt a balatoni monstrum

2016. április 16., szombat 10:11, frissítve: szombat 12:14

Hatalmas vitorláskikötő épül Balatonfenyvesen, a beruházás viszont nem tetszik mindenkinek. Az ellenzők szerint az építmény megváltoztatta a vízáramlást, aminek a szomszédos szabad strand láthatja a kárát. A meder és a part tisztítása pedig jelentős anyagi terhet jelenthet az önkormányzatnak. A rendőrség természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz.

„A sodródó uszadékot végig megfogja, illetve az uszadékot szétzúzza a hullámzás és utána besodorja ide.” – Az aggódó helyiek szerint Balatonfenyves legnépszerűbb strandja került veszélybe az új kikötő miatt. A 450 méter hosszan benyúló mólószárak az egyik oldalon iszaposodást, a másik oldalon pedig az áramlás csökkenése miatt vízminőség problémákat okozhatnak.

„A baloldalt nekiütköző mólószár, illetve a másik oldalon a nádas lehatárolja ezt a strandot, és előfordulhat az, hogy a vizével komoly gondjaink lesznek. Ez a magas vízállásnál egyelőre nem jelent problémát, de hogyha egy 50-60 centi vizet veszítünk, mint ezelőtt pár évvel történt, akkor viszont komoly veszélyforrást jelent” – mondja Stamler József. A független önkormányzati képviselő szerint a megvalósult tervről nem is készült hatástanulmány.

Az uniós támogatással készülő kétmilliárd forintos magánberuházást sokan csak monstrumnak hívják a méretei miatt. Ez a kikötő a Balatonba leghosszabban benyúló építmény, és 300 hajó befogadására lesz alkalmas, a szomszédságába pedig szálloda is épül. A polgármester szerint csak nyerni tud vele a település, a turizmus fellendülését hozhatja, és új munkahelyeket teremt. A kikötőépítés már 1997 óta napirenden volt Balatonfenyvesen, de korábban jóval szolidabb tervek készültek.

„Ez, hogy ez a variáció épül meg, ez nyilván az egyeztetéseknek, a különféle fajta szakvéleményeknek, ennek lett a végterméke, tehát én azt gondolom, és meg vagyok győződve erről, hogy a legjobb megoldás az, ami most látható” – véli Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere.

Az LMP szerint a kikötő jelenlegi formájában történő megépítése törvényellenes, ezért feljelentést tettek. A rendőrség természetkárosítás gyanújával nyomoz az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!