2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Sok uberes taxizásba kezd, de van más alternatíva

2016. július 15., péntek 19:25, frissítve: péntek 20:31

Állást kínál több magyar cég is azoknak a sofőröknek, akik az Uber megszűnésével elveszítik a munkájukat. A Liszt Ferenc repülőtér hivatalos airport shuttle szolgáltatója és egy új futárszolgálat is jelezte, hogy gyakorlott sofőröket keres. Nagyjából 1200 ember veszíti el a bevételeit a közösségi taxizás leállításával, így az szinte elképzelhetetlen, hogy mindannyian a szakmában maradjanak. Az egyik sofőrrel beszélgetve megtudtuk: sokan arra készülnek, hogy hivatalosan is taxizni kezdenek az Uber leállása után.

Videóval búcsúzott magyar utasaitól az Uber. A közösségi taxit nagyjából 160 ezren használták. A szolgáltatás leállításával pedig körülbelül 1200 sofőr veszít. Sokaknak fizetéskiegészítést, másoknak viszont a havi jövedelmet jelentette az uberezés.

A Hír TV stábja rejtett kamerával ült be az egyik sofőr mellé. Arra voltunk kíváncsiak, mi lesz vele azután, hogy július 24-én leáll az Uber: „Figyelj, rossz. Pont ma reggel beszélgettünk, hogy mi lesz. Hiányozni fog…” A sofőr egyike volt azoknak, akik néhány tízezer forintot kerestek az Uberrel havonta. De elmondása szerint akadnak olyanok is, akik akár két-háromszázezret is zsebre tettek a taxis áraknál jóval olcsóbb fuvarokkal. Utóbbiak várhatóan folytatják is a személyszállítást, de már taxisként.

– Páran leteszik a különbözeti vizsgát, elmennek taxizni.
– Komolyan?
– Persze. Én is megcsinálom. 22 ezer forint a különbözeti. Megvan, figyelj, veszíteni nem veszítek vele semmit sem” – fogalmazott.

Igaz, azt hozzátette: nem biztos, hogy el is kezdi a taxizást. „Én nem. Én nem tudom, nem fűlik hozzá a fogam. Én még nem… Nekem ez nagyon elgondolkodtató. Majd meglátom, hogy milyen lesz ez a pár hét otthon, ahogy leálltam. Nem tudom, mert most az, hogy… nem tudom, milyen. A barátnőm elmegy, megvárom, hogy mi a tapasztalat. Én, hogy napi 10-12 órát ott üljek a kocsiba, heti 6-7 napot, azt lehet, hogy nem fogom bírni, meg nem is akarom” – mondta.

Nekik, vagyis a taxizástól idegenkedő sofőröknek nyújt alternatívát két másik cég. Az egyik egy futárszolgálat, amely az Uberhez nagyon hasonlóan, internetes alapon működik, azt garantálva, hogy 90 percen belül bármit kiszállítanak a megadott címre.

„Oldalunkon fel tudnak regisztrálni a futárok tulajdonképpen. És amikor megrendelés van, akkor kiközvetítjük a munkát, tehát fuvart szervezünk ezeknek a futároknak, a legkisebb méretű csomagtól egészen nagyméretű csomagokig kiterjedően mindenre vonatkozik. És hát azoknak az Uber-sofőröknek, akik most állás és bevétel nélkül maradnak, tudunk lehetőséget biztosítani, és nekik is ezáltal maradhat jövedelmük a jövőben is” – nyilatkozta Lőwy András, az EZ Expressz sajtóreferense.

A másik lehetőség a reptéri transzfereket lebonyolító cég ajánlata. Az ügyvezető szerint már most több uberessel tárgyalnak, akiket felvennének. „Egy olyan 250 ezer forint körüli bruttó fizetést tudunk ajánlani számukra. Alkalmassági vizsgával kell rendelkezniük, B típusú jogosítvánnyal, személyszállítási engedéllyel és budapesti ismerettel. Őket várjuk sok szeretettel. Akik át fognak esni egy kiválasztási procedúrán, és akiket alkalmasnak találunk, azokat fel tudjuk venni” – közölte Limburger Lóránt, a MiniBUP Kft. ügyvezetője.

Az uberesek július 24-én vasárnap, vagyis a közösségi taxizás utolsó napján, a Hősök terén tartanak felvonulást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!