2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Sikerülhet az összefogás a fővárosban

Hír TV

2018. május 2., szerda 15:03, frissítve: szerda 16:15

A Jobbik nélkül futnának neki a fővárosi időközi választásoknak a baloldali ellenzéki pártok. A következő hónapokban tucatnyi előválasztást tartanak.

A VIII. kerületben július 8-án, a XV. kerületben pedig legkorábban július 25-én kell új polgármestert választani, mert az eddigit országgyűlési képviselővé választották.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere viszont az országgyűlési választáson az MSZP és a Párbeszéd listáról bejutott a parlamentbe. A két tisztség nem tölthető be egyszerre, ezért a képviselőnek döntenie kell. A Párbeszéd politikusa továbbra is településvezetőként folytatja, így Zuglóban nem lesz időközi választás, több másik fővárosi kerületben viszont igen.

Ez a két időközi választás az egy jó alkalom arra, hogy tanulva választási kudarcból közösen gondolkodjunk - nyilatkozta Karácsony.

Józsefvárosban július 8-án, Rákospalotán pedig legkorábban július 25-én kell új polgármestert választani a tisztségek összeférhetetlensége miatt. A szocialista Kunhalmi Ágnes optimistán nyilatkozott a közelgő választásokról.

– Egy jelölt álljon szembe mindig a Fidesszel és most tényleg nagyon jó fej volt mindenki. Úgyhogy megoldjuk.

– Minden párt ezt mondja?

– Igen! Majd meglátják!

A szocialisták teljes összefogást sürgetnek, de a Jobbikból – egyelőre – nem kérnek. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum politikusai erről egy pesti kávéházban egyeztettek.

Konstruktív megbeszélés volt. Folyó ügyekről értelemszerűen nem fogunk addig nyilatkozni, amíg bármibe eredmény van. Minden az asztalon van és mindent végig fogunk gondolni - mondta el Ungár Péter, az LMP volt elnökségi tagja.

Hogy civil vagy pártpolitikus mögé állna be az ellenzék a budapesti kerületekben, egyelőre még nem lehet tudni.

Az a lényeg, hogy a következő önkormányzati, időközi választásokon – főleg a két polgármester választáson – egy jelölt álljon szembe a Fidesszel - hangoztatta Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője.

Ahol több idő lesz egyeztetni, ott a már korábban is emlegetett - de ki nem próbált - előválasztással próbálkoznának. Az előző választáson a közös és legesélyesebbnek mondott ellenzéki jelöltek állítása csak kevés helyen valósult meg.

Annyiban lesz más, ha a tárgyalásos út nem vezet eredményre, és több jó jelölt játszik, akkor az előválasztás lehet az a megoldás – most az elméleti megközelítésben –, ami képes lehet a legjobb jelöltet kiválasztani a legjobbak közül és ebben egyetértés mutatkozott - mondta az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba.

A fővárosi kerültek mellett, többek között a Baranya megyei Mánfán és Tiszavasváriban is időközi választás lesz. A parlamenti eskütételt követően a képviselőknek harminc napjuk van hogy lemondjanak a polgármesteri tisztségükről, a választást ezután, százhúsz napon belül kell kiírni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!