2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Semjén: Reméljük, hogy ha több gólya van, az jól fog hatni a népesedésre

Hír TV

2018. február 26., hétfő 23:00, frissítve: hétfő 23:49

Évente százezer madár hal meg áramütéstől – mondta Semjén Zsolt azon a rendezvényen, amelyen a kormány két tagja is méltatta a szocialisták egy tíz évvel ezelőtti madárvédő megállapodását. A KDNP-s politikus szerint évi egymilliárd forint kárt okoz az állományban, hogy áramütést kapnak a madarak.

Két magas rangú politikus is fontosnak tartotta, hogy elmenjen arra az eseményre, amelyen megrongálódott gólyafészket tettek biztonságos helyre a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai Dabason. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a beszédében a korábbi szocialista kormány egyik megállapodását dicsérte, amelynek következtében egyre kevesebb madár pusztul el.

„Ha megnézzük a számokat akkor 3500 kilométeres szakaszon van áramütés elleni védelem, ami az oszlop szigetelését jelenti, különösen a védett gólyák számára. 120 kilométer légkábelt sikerült lecserélni földkábelre, és 2724 láthatóságnövelő eszközt helyeztek el” – mondta a tárcavezető.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy évi százezer madár még mindig elpusztul áramütés miatt, és értékük akár az egymilliárd forintot is elérheti.

„Most csak az ellenzéki sajtónak üzenem, hogy nem ez a fő üzenete a dolognak, de a magyar kormánynak fontos a demográfia. és miután a magyar folklór szerint a gólyáknak aktív szerepük van a népesedésben, reméljük, hogy ha több gólya van, az jól fog hatni a népesedésre, legalábbis a folklór szerint” – így Semjén Zsolt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője azt mondta: egyelőre a probléma ötödét oldották csak meg. Bár a munkákat szerették volna befejezni 2020-ig, most úgy látják ebben a tempóban ez nem fog menni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!