2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Semjén könnyeket hullajt, Gulyás csak átláthatóságot akart

Hír TV

2018. május 15., kedd 17:04, frissítve: kedd 18:17

Berlinbe menekül a kormány elöl Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, nem várják be az amerikai milliárdosról elnevezett törvénycsomag megszavazását. 1984 óta voltak Magyarországon, ezalatt több milliárd forint támogatást osztottak ki. A szervezet ösztöndíjával tanult több fideszes politikus is, köztük Orbán Viktor. A CEU még egy hónapig kivár, de ha a kormány nem írja alá a New York állammal kötött szerződéstervezetet nyárig, akkor az egyetem is odébbáll.

Regisztrálnának és megadóztatnának minden olyan civil szervezetet, amely a kormány szerint segíti és propagálja az illegális migrációt - erről szól a Stop Soros törvénycsomag, amelyet a kormány a kampányban terjesztett a parlament elé.

A Stop Soros törvénycsomagnak a megerősítéséről a kormány ezen a héten intézkedni fog - Rogán Antal hétfői miniszterjelölti meghallgatásán azt is bejelentette, hogy szigorítanak a tervezeten, bár részleteket nem árult el. Ám ennyi is elég volt a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványnak, hogy bejelentse: 34 év után elhagyja Budapestet és Berlinbe helyezik át nemzetközi irodájukat.

A döntésükben szerepe volt a Soros György elleni kormányzati propagandának, illetve az általuk támogatott jogvédő és más civilek elleni kormányzati lejáratókampánynak is. E folyamat legújabb lépésének tartják a Stop Soros törvénycsomagot. Ha ezt elfogadja a parlament, akkor szerintük nem garantálható az általuk végzett munka biztonsága Magyarországon.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője szerint évek óta vegzálják a civil szervezeteket és támogatóikat.

Hogyha a Stop Soros törvény lehetetlenné teszi az iroda működését, akkor nemcsak a magyar civil szervezetek látnák a kárát ennek, hanem akadoznának az innen külföldre folyósított támogatások is, hiszen a nemzetközi irodánk az elsősorban nem Magyarországra folyósított támogatásokat - mondta Csontos Csaba.

Könnyeket nem fogok hullatni értük - láthatóan örült a Soros-féle alapítvány döntésének Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A leendő kancelláriaminiszter azonban azt mondta, hogy nem volt céljuk az alapítvány elüldözése.

Nekünk egy célunk volt a civil szervezetekkel kapcsolatosan, az átláthatóság. Hogyha ez valaki számára zavaró vagy pedig nem tiszteletben tartható, akkor természetesen ebből mindenki levonja a következtetéseket. Ezen túlmutató célunk nekünk nem volt - reagált Gulyás Gergely.

A Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU szintén a kormány célkeresztjébe került tavaly. Működésüket azzal próbálták megnehezíteni, hogy olyan törvényt hoztak, amelynek akkor az intézmény nem felelt meg. Nem folytattak oktatást az Egyesült Államokban, pedig az intézmény oda van bejegyezve. Ezt a problémát mára a CEU orvosolta.

Április közepén egy magyar küldöttség Palkovics László vezetésével meg is győződött erről. Ott volt és körülnézett és látták a programot, találkoztak a diákjainkkal, a professzorainkkal - mondta el az intézmény rektorhelyettese, Fodor Éva.

Ennek ellenére a kormány mégsem írta alá a működéshez szükséges egyezményt New York állammal. Rogán Antal hétfőn újságíróknak azt mondta: amennyiben a CEU valóban megfelel az új felsőoktatási törvénynek, akkor tovább működhetnek Budapesten. Ha mégsem kapják meg az akkreditációt, akkor várhatóan Bécsbe költözik az egyetem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!