2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Segédegészségőrök szorgoskodnak, az egész országra kiterjesztenék a programot

2016. április 22., péntek 11:05, frissítve: péntek 11:25

Az egész országra kiterjesztenék a hamarosan véget érő Alapellátás-fejlesztési modellprogramot. A cél a megelőzés és a krónikus betegek gondozása. A háziorvosok munkáját dietetikusok és népegészségügyi szakemberek segítik.

Két asszony is segédegészségőrként próbálja meggyőzni az embereket, hogy ők is menjenek el, és a gyerekeiket is vigyék el a szűrővizsgálatokra. Eleinte nehezen ment nekik, de ma már hallgatnak rájuk. „Miért is nem akarod, hogy megcsinálják? Nem akarom, hogy kiderüljön, hogy beteg. De ha megtudod, hogy minden rendben van, attól nem vagy boldog? Úgyhogy így meg tudtam győzni” – mesélte Horváth Lászlóné segédegészségőr.

Az Alapellátás-fejlesztési modellprogramot az észak-magyarországi és az észak-alföldi régió tizenhat hátrányos helyzetű településén indították el. Negyvennyolc segédegészségőrt képeztek ki Debrecenben, volt, aki ápolási asszisztensi vagy szociális gondozói képesítést is szerzett. „Fontos, hogy olyan emberek szólítsák meg, akik az ő közösségükben hitelesnek számítanak, és egy tanult, a feladatra felkészült egészségőr, akit maguk közül valónak éreznek, tudja őket a legjobban meggyőzni” – mondta Ádány Róza, az Egészségőr program vezető szaktanácsadója.

Az egészségőrökön kívül gyógytornászok, dietetikusok is segítik a programban részt vevő háziorvosok munkáját. Eddig a projekt területén élő 40 ezer ember 70 százalékának az egészségi állapotát mérték fel. „Lehetőségünk volt arra, hogy a rizikóállapotukat felmérjük, már azelőtt, hogy valamilyen krónikus betegséggel, panasszal jelentkeztek volna a háziorvosi rendelőben, és lehetőségünk volt arra, hogy segítsünk nekik elkerülni a rizikókat, hogy e betegségek ne alakuljanak ki” – fejtette ki Papp Magor, az Egészségőr program szakmai vezetője.

Az idén záruló négyéves programot 85 százalékos svájci támogatással 3,6 milliárd forintból valósították meg. Ennek részeként javaslatot készítenek az egészségügyi államtitkárságnak is arról, hogyan terjeszthető ki az egész országra a kezdeményezés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!