2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Schmidt: Ideológiai alapon támadják Magyarországot

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 22:53, frissítve: csütörtök 23:00

A Hóman Bálint-szoboravató elmaradásán sajnálkozott az Orbán-kormány korábbi kulturális államtitkára. Schmidt Mária pedig Budapesten ismét felállítaná Donáth György emlékművét. Tavaly a szobrot végül azért bontották le, mert a tiltakozók szerint a Magyar Élet Mozgalom vezetője támogatta a zsidótörvényeket és a fajvédő mozgalmat.

Újraírt narratívák az emlékezetpolitikában címmel értekezett egy fővárosi klubban Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, egykori kulturális államtitkár, valamint Bayer Zsolt publicista.

„Miért kell nekünk mindig visszakozni? Érthetetlen!” – mondta a Bayer Zsolt, a Fidesz 5-ös párttagkönyvének tulajdonosa Hóman Bálint egykori kulturális miniszter elkészült, de végül fel nem állított székesfehérvári szobráról. A szobrot azért nem állították fel, mert Hómannal szemben megfogalmazódott az antiszemitizmus vádja.

L. Simon László is sajnálja, hogy nem állították fel az emlékművet, szerinte kár volt fasizmussal vádolni a kormányt. „Egészen érdekes narratíva alakult ki a Hóman-szobor körül, ami nyilvánvalóan egy pillanatig sem jelentette azt, és a szoborállítók szándéka nem jelentette azt, hogy bármilyen módon a fasiszta diktatúra rehabilitációját akarta volna akárki is megtenni” – mondta az egykori kulturális államtitkár.

Bayer Zsolt arról is beszélt, hogy bár a kezdetekben a liberalizmus jó folyamat volt, mára kulturális tekintetben is rossz irányt vett a közgondolkodás.

„Mindig mondta az én nagypapám, hogy hülyének lenni a legkönnyebb. És ma a hülyék átvették a hatalmat szerte a világban. Ennek látjuk nap mint nap tanújelét. Emberek, betiltjuk a Huckleberry Finnt, mert szerepel benne az a szó, hogy nigger?! Hát ezt Mark Twain írta akkor. Mégis mi a fekete rossebet kellett volna írnia? Afroamerikai honpolgár, és akkor nem tiltjuk be, vagy átírjuk? Tényleg mindenkinek elment az esze? Igen, mindenkinek elment az esze” – fogalmazott a publicista.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Figyelő című kormánypárti hetilap tulajdonosa is azt hangoztatta, hogy a Magyarországot érő uniós támadások is a különböző értékrendekről szólnak.

„Ha megnézzük azokat a támadásokat, amelyeket Magyarországgal, Lengyelországgal vagy a térséggel szemben tapasztalunk, akkor ezek mind ideológiai viták. Ezek értékrendről szóló viták. Ezeknek a vitáknak az a lényegük, hogy ne lehessen kimondani azt, hogy a kereszténység pozitív örökség, ne lehessen kimondani, hogy a nemzetállam fontos dolog, a nemzeti szuverenitás számunkra fontos, mert mindezeket az értékeket valamiféle bűnös dolognak állítják be” – mondta Schmidt Mária.

A Terror Háza Múzeum vezetője egyébként újra felállíttatná Donáth György szobrát. A Magyar Élet Mozgalom és a Magyar Élet Pártja korábbi vezetőjének szobrát 2016 februárjában próbálták felállítani a IX. kerületben, ám végül a tiltakozások miatt letettek róla. Az ellenzék arra hivatkozott, hogy Donáth támogatta a zsidótörvényeket, szervezte a fajvédő mozgalmat. Schmidt Mária viszont úgy gondolja, Magyarországnak már el kell engednie azt a narratívát, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt, és csak a győzteseknek ad legitimációt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!