2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiába a határzár, özönlenek a menekültek

2015. augusztus 30., vasárnap 19:15, frissítve: vasárnap 20:27

Hiába készült el két nappal a tervezett határidő előtt a műszaki határzár első szakasza, a 10 milliárdos beruházás ellenére az elmúlt 24 órában is több mint 3 ezer migránssal szemben intézkedtek a rendőrök. A legtöbb menekült továbbra is Csongrád megyénél lép be az ország területére.

A Honvédelmi Minisztérium vasárnap közleményben tudatta, hogy két nappal a határidő előtt elkészült a műszaki határzár első szakasza. A drótakadállyal párhuzamosan a szerb–magyar határszakaszon július közepe óta építik az ideiglenes biztonsági határzárat is. A 10 milliárdos beruházás ellenére az elmúlt 24 órában országszerte több mint 3 ezer határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, akiknek a munkáját polgárőrség is segíti. „Most ebben a 35 fokos hőségben ki vannak tikkadva, és többen elmondják, hogy napok óta nem esznek, illetve elég idegesek, hogy egy új néphez érkeznek nem tudják, hogy mi vár rájuk, meg kell őket nyugtatni. Meg kell őket nyugtatni, pont azért, hogy béke legyen” – nyilatkozta Sándor János András, a Szeged Alsóvárosi Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke.


A legtöbb menekült továbbra is Csongrád megye déli részére érkezik. Itt több mint 2700 migránst tartóztattak fel a rendőrök, köztük 670 gyereket. „2733 illegális bevándorlóval – köztük 670 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén 24 óra leforgása alatt. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az elfogott illegális bevándorlók ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség” – mondta Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőröknek egyre több embercsempésszel szemben kell intézkedniük. Csongrád megyében egy magyar rendszámú járművet tartóztattak fel szombaton az M5-ös autópályán Röszkénél. A teherautó rakterében 19 szír állampolgárt találtak. Kistelek határában egy román teherautóban pedig 41 migránst zsúfolt össze egy román embercsempész.

A szegedi Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-nek azt mondta, a migránsok kisebb csoportokban próbálják felvenni a kapcsolatot az embercsempészekkel. „A migránsok magatartása változott, türelmetlenebbek lettek, és agresszívabbá váltak, illetve a nagyobb csoportból leszakadó kisebb egységek, azok Szegedet más területen közelítik meg és érik el, és azok a városrészek is veszélyeztetetté váltak, amelyek eddig nem idefele Kiskundorozsmán, illetve a Vadaspark lakóparkban láttam húsz-harminc fős csoportokat. Ez egy maximális csoportlétszám, mert közben több négy-öt fős csoport is keresi a továbbjutás lehetőségét” – fogalmazott Nógrádi Tibor frakcióvezető.

A  műszaki zárral párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár, azaz a négy méter magas kerítés is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!