2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Rosszul tesztelték, ezért omlott össze a választási honlap

Hír TV

2018. május 4., péntek 17:42, frissítve: péntek 18:42

Előre tudható volt, hogy a választási honlap nem bírja majd a terhelést április 8-án – állítja a Momentum informatikai szakértője, aki megnézhette a rendszert. A terheléses próbákat végző cég ezt jelezte is a Nemzeti Választási Irodának.

A Választás.hu még most sem működik tökéletesen. Az oldal április 8-án, a voksolás kezdete után 2 órával állt le, túlterheltség miatt. Az összeomlás után egyszerűsített változatra állították át, amelyen csak néhány funkció volt elérhető. A hibát az amatőr tesztelés okozhatta a szakértő szerint.

„Teszteltek, de nem megfelelő látogatószámra, illetve nem az élő látogatókhoz hasonló teszteseteket vettek végig.”

A Momentum informatikai szakértője betekinthetett a több mint százmillió forintból fejlesztett rendszer működésébe. Szerinte hiányzott egy olyan biztonsági megoldás is, ami a megnövekedett terhelés esetére biztosít extra kapacitást.

„Ahol ilyen volumenű pénzek forognak kockán, és ilyen pénzeket tesznek zsebre az adott cégek, ott szerintem egyáltalán nem megengedhető az, hogy egy teljes napra, vagy akárcsak egy fél napra kiesik egy adott szolgáltatás, amin amúgy százezrek, vagy milliók akarják követni a választás eredményét” – emelte ki Tabajdi Péter informatikai szakértő.

A terheléses teszteket a Kürt Zrt. végezte 72 millió forintért. A cég elnöke a Hvg.hu-nak azt mondta: a terheléses vizsgálatok után előre jelezték a választási irodának, hogy probléma lehet az oldallal. Kürti Sándor szerint várható volt, hogy „a nap közepére az egész össze fog dőlni”. Pálffy Ilonának, az NVI elnökének április 8-i nyilatkozata is arra utal, hogy számítottak a leállásra:

– Miután tervezetten álltunk át, azt pedig tudtuk, hogy hogy működik, nyilván, hogy megnézzük, de szerintem nem indítunk vizsgálatot, tehát ez egy tudott dolog volt részünkről.
– Tehát köztudott dolog volt az, hogy egy bizonyos terhelés után nem működik?
– Hát, miután már láttuk a tegnapi nap folyamán is, hogy lassú, ezért készültünk fel arra, hogy van egy B variáció, és hogyha bármi van, ha lelassul, akkor rögtön át tudunk állni a másikra.
– Erre nem kellett volna korábban készülni? Egy hónappal, egy évvel a választás előtt, hogy elbírja a terhelést ez az oldal?
– Egy évvel ezelőtt kezdtük el a felkészülést rá.

A Választás.hu leállásával kapcsolatban az Ernst & Young Tanácsadó Kft. folytatott vizsgálatot, több mint 18 millió forintért. Ez azonban csak annyit állapított meg, hogy kritikus biztonsági esemény nem történt, a leállást túlterheltség okozta. Az NVI a vizsgálatok megállapításai alapján felülvizsgálja a honlaphoz kapcsolódó szerződéseket, és mérlegeli a garanciák érvényesítését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!