2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Római-parti mobilgát: értelmetlen a népszavazási ígéret?

2016. július 17., vasárnap 17:51, frissítve: vasárnap 17:51

Értelmezhetetlennek tartja az egyik civil szervezet a főpolgármester népszavazási ígéretét a római-parti mobilgátról. Azt mondják: árvízvédelemről nem szokás referendumot tartani. Tarlós István erről pénteken beszélt, a politikus a viták miatt kérdezné meg az óbudaiakat a beruházásról.

A 2013-as árvíz idején a Duna a Római-parton azokat a házakat is elöntötte, amelyek a parttól több száz méterre, az ártérben épültek. Most újra vízben áll az asztal és a pad a Duna-parton. A nagy mennyiségű eső miatt újabb erőteljes áradás indult el a folyón, amely vasárnap reggel tetőzött Budapestnél. A vízszint egy nap alatt csaknem egy métert emelkedett, de ezúttal nem öntötte el a házakat.  

A tervek szerint a Duna-parton épülne fel a védmű, amelyet két-három nap alatt lehetne összeszerelni baj esetén. A pünkösdfürdői töltéstől az Aranyhegyi patakig húzódna, és az elmúlt évek egyre nagyobb árvizei miatt egyes szakaszokon négy méter magasra építenék. A mobilgáttal azonban elveszne Budapest utolsó természetes partszakasza, amellyel az elmúlt évtizedekben illegálisan épített házakat védenék meg, emiatt aztán sokan ellenzik az építkezést.  

Pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta a főpolgármester: a Római-partra tervezett mobilgát ügyében meghallgatná a III. kerületi lakók véleményét is. „Ha lehet helyi népszavazást kiírni, akkor én kiírom, hogy ne kelljen ilyen, Városligethez hasonló eseményekkel szembenéznünk, bár én azt se nagyon bánom, mert őszintén megmondom, hogy majd az elszánt ellenzőkhöz fogjuk irányítani azokat, akiket elmos a víz, ha jön a nagy víz” – mondta Tarlós István.

Az Egyesület a Római Partért szerint azonban nem lehet népszavazást kiírni az ügyben, a főpolgármestertől pedig határozottabb fellépést várnak. „Egy árvízvédelemről nem lehet népszavazást kiírni, ott vannak műszaki paraméterek, ott kötelező ellátást feltételez az önkormányzat, a kormány vagy az illetékes hatóságtól, tehát egy árvízvédelmi beruházásról még soha a világon nem írtak ki népszavazást” – fogalmazott Egri Gábor alelnök.

A Duna várhatóan kedden tetőzik Mohácsnál, 620 centiméteren, aztán apadásnak indul. A római-parti gátrendszer költségét legutóbb 12,7 milliárd forintra becsülték, de a jelenlegi tervek szerint a beruházás értéke elérheti a 15 milliárd forintot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!