2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Robbantást szimuláltak, a katasztrófavédők is kivonultak

2016. április 16., szombat 19:00

Robbanás a szegedi volt szovjet laktanyában. A Katasztrófavédelem mellett a Vöröskereszt, a vízimentők és több önkéntes is kivonult a sérültek felkutatásához és azok ellátásához. Közel 100 önkéntes gyakorlatozhatott a hivatásosok segítségével a szimulált baleseti helyszínen. Az összehangolt gyakorlat célja az volt, hogy éles helyzetben minél gyorsabban és szakszerűbben tudjanak az önkéntes csoportok a hivatásosoknak segítséget nyújtani.

Szeged határában fekvő volt szovjet laktanya területén lévő irodaépületekben több robbanás keletkezett. A többszintes épületben több robbanás is történt, a felderítők szobáról szobára járták végig az házat sérültek után kutatva. Ha találnak, akkor azonnal szólnak a vizimentőknek. „Ugye mostanában szokott ilyen robbantás lenni, amolyan robbantás, de hát akár lehet gázrobbanás is, és abban az esetben, hogyha nagyobb létszámú sérültről lenne szó, akkor be kellene segítenünk a hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak, és most ezt gyakoroljuk” – mondta Scheller András, a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat vezetője.

A könnyebb sérülteket kézben vitték ki az épületből, a súlyos sérülteket hordágyra fektették, és az épület előtt várakozó önkéntes quadosok szállították a vöröskeresztes sátorhoz. Ott már orvosok várták őket, akik ellátták a sérülteket, és mentőt hívtak. „Foglalkozunk még pszichoszociális segítségnyújtással is. Ez a Nemzetközi Vöröskeresztnél egy nagyon bevett és megszokott feladat, ami azt jelenti, hogy a nagyobb katasztrófák esetén az áldozatokat, a hozzátartozókat lelkileg próbáljuk gondozni, és nyilván fontos a sérülteket megnyugtatni és olyan helyzetbe hozni őket, hogy az ellátásuk könnyebbé váljon” – mondta Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatóságának vezetője.

Egy fán rekedt halott ejtőernyőst és az épület legmagasabb szintjén talált elhunyt személyt alpinistáknak kellett lehozniuk. „Csapatban való dolgozás lesz, én felmászok, a kollégám pedig ki fogja emelni a sérültet, és ő fogja leengedni magát a súlyt, én meg végigkísérem ereszkedés során ezt a halott siklóernyőst” – mondta Hajnal Efraim alpinista.

„Ezek az önkéntesek lesznek azok, akik egy olyan térben, időben kiterjedtebb veszélyhelyzetben meg tudják majd segíteni, támogatni a hivatásos erőket, amikor az erre rendelt szervezetek ereje már kezd kimerülni” – mondta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári főfelügyelője.

A gyakorlatot, melyen közel 100 önkéntes vett részt, többször megrendezi a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!