2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rendszerszintű korrupció és kormányváltás

2017. június 24., szombat 18:02, frissítve: szombat 18:18

Nem hatékony, csak a klientúrát építi és rendszer szinten bele van kódolva a korrupció - így látja az európai uniós források elosztását az ellenzék. Az Együtt az alsópetényi fesztiválján rendezett kerekasztal-beszélgetést a témában. A politikusok arra jutottak: változást csak kormányváltással lehet elérni.

„Jóval hatékonyabban lehetne forrást fölhasználni, és nagyobb megtakarítást lehetne elérni” – az uniós pályázati pénzek elosztását értékeli az Energiahatékonysági Intézet igazgatója. A kormány eredetileg 90 milliárdot szánt a lakossági energetikai fejlesztésekre, 2015-ben azonban úgy döntöttek: erre a pénzre is a közintézmények pályázhatnak. Szalai Gabriella szerint ez nem az energiahatékonyság ügyét szolgálja.

„Addig, amíg egy petajoule-nyi megtakarítás 92 milliárdnyi forintba kerül a közintézményeknél, addig a lakosságnál ez feleannyiba kerülne” – mondta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója.

Az Együtt alelnöke is úgy látja: nem szakmai indokok alapján ítélik oda az EU-s pénzeket, a kormány így építi ki saját klientúráját.

„Mondjuk Siklós vagy Szigetvár, aminek független városvezetése van, szintén a töredékét kapta mondjuk a fideszes városoknak. Hiszen nem az számít a Fidesznél, hogy valójában milyen problémákat kell megoldani, hanem hogy milyen haverok hol tudnak, és mennyit lopni” – fogalmazott Berkecz Balázs.

Hadházy Ákos azt mondta: a magyar történelem legnagyobb szervezett lopása zajlik az uniós pénzek elosztásánál. Az LMP társelnöke szerint már a pályázatok kiírásakor eldöntik, ki nyer, és melyik haveri cég lesz a kivitelező.

„Elköltjük ezt a sok száz- meg ezermillió forintot, és azokat a cégeket és azokat a vállalkozásokat hozzuk vele helyzetbe, és azok lesznek a nyertesek, akik ebbe hajlandóak menni. Tehát a végén a sok ezermilliárd forintnak egy svindler gazdaság lesz az eredménye, nem pedig  egy termelékenyebb, fenntarthatóbb gazdaság” – vélekedett a politikus.

A visszásságokat a Csalás Elleni Európai Hivatal is hiába tárja fel. Az OLAF ugyanis nem kezdeményezhet eljárást – emelte ki a Momentum elnökségi tagja.

„Ehhez a nemzeti hatóság közreműködésére van szükség. Valamilyen rejtélyes mód miatt, vagy valamilyen rejtélyes oknál fogva, sem Polt Péter, sem Tállai András nem akar vádat emelni a már felderített és egyértelműen bizonyított korrupciós vádak miatt” – mondta Pottyondi Edina.

Az ellenzéki képviselők szerint az uniós források elosztásánál rendszerszintű változásra van szükség, ami csak kormányváltással érhető el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!